Balhés jobbszárny húzhatja ki a talajt Obama alól

Vágólapra másolva!
Félénk demokraták és megosztott republikánusok gyűrik egymást a keddi törvényhozási választást megelőző kampányban. Előbbiek sokat veszíthetnek a gazdaság talpra állításával két éve adós Barack Obama amerikai elnökkel szembeni elégedetlenség miatt. Utóbbiak viszont amiatt idegeskedhetnek, hogy a fejükre nő balhés jobbszárnyuk, amely nem csak Obamára, de saját pártjának vezetésére is fúj.
Vágólapra másolva!

Félénknek nevezte a demokratákat Jon Stewart, az amerikai The Daily Show című szatirikus tévéműsor házigazdája, amikor Barack Obama amerikai elnököt látta vendégül szerdán. Az Obamával és kormányával szembeni elégedetlenséggel viccelődő Stewart azt mondta az elnöknek, hogy a 2008-as kampányszlogennek - "yes we can" (igen, képesek vagyunk rá) inkább úgy kellett volna hangoznia, hogy "Igen, képesek vagyunk rá, bizonyos körülmények között".

"Amit én mondanék, az 'Igen, képesek vagyunk rá, de... nem fog egyik napról a másikra megtörténni'" - vágott vissza Obama, ám a "de" szócska utáni szavait alig lehetett hallani a közönség hangos hahotájától. Obama korábban is járt már a Comedy Central tévécsatorna beszélgetős műsorában, ám ez volt az első alkalom, hogy ezt hivatalban lévő elnökként tette.

Obama alig pár nappal a november 2-ra kitűzött időközi törvényhozási választások előtt igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy hangsúlyozza a kormánya által eddig elért eredményeket, amelyeket annyira hiányol a szavazók nagy része. Az eredményekre irányuló kérdésekre a szatirikus műsor ellenére komolyan igyekezett válaszolni, a betegbiztosítást több tízmillió amerikaira kiterjesztő egészségbiztosítási reform elfogadását, és pénzügyi válság megismétlődését célzó új pénzpiaci szabályokat emlegette.

Hiányérzet

Az amerikaiak azonban hiányolják a gazdaság állapotának érezhető javítását - gyenge az ingatlanpiac, és kilencszázalékos munkanélküliség (másfél magyarországnyi embernek, 15 millió amerikainak nincs munkája). A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó demokrata párt várhatóan el fogja veszíteni az elmúlt két választás alkalmával jelentősre bővült képviselőházi többségét a szavazáson, és meggyengül a szenátusban is, bár utóbbiban megtartja az előnyt. A százfős szenátusban 19 mandátum sorsa bizonytalan, a BBC által ismertetett legutóbbi felmérés szerint a 435 tagú képviselőházban 54 helyet veszíthetnek el.

Ez jelentősen meg fogja nehezíteni Obama dolgát, hogy véghezvigye programját. Ha a demokraták elveszítik kongresszusi előnyüket, akkor kénytelenek lesznek kompromisszumot kötni a republikánus képviselőkkel, vagy azt kockáztatják, hogy a törvényhozás megbénítja a kormány munkáját.

Lehet még esélye

A rossz választási eredmény azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy hosszabb távon el kell keserednie Obamának. Korábbi példák ugyanis azt mutatják, hogy az időközi választásokon sokat veszítő elnök jó eséllyel számíthat újraválasztásra ciklusa végén. Ronald Reagan republikánus pártja 1982-ben bőgött le a kongresszusi választásokon, Bill Clinton demokratái 1994-ben olyan vereséget szenvedtek, hogy sokan már megkérdőjelezték elnöksége életképességét. A ciklus végén azonban mindkettőjüket számottevő előnnyel választották újra. Obama támogatottságát jelenleg 40-45 százalék közé teszik a közvélemény-kutatók.

Forrás: AFP

A BBC szerint miközben Obama megpróbált középutas politikát folytatni, megosztotta szavazóbázisát a demokraták mérsékelt, illetve liberálisabb szárnya között. Utóbbiak sokkal radikálisabb reformokat várnak tőle, és véleményük megegyezik a fentebb említet tévés házigazdával: túl félénknek tekintik a kormányt. A baloldal jó része kiábrándult belőle, a jobboldal pedig dühös rá - írja a BBC-n John Zogby független elemző. A jobboldal dühe a republikánusok konzervatív szárnyának számító Tea Party megerősödésében csapódott le.

Előretör a balhés jobbszárny

Annak azonban republikánusok fősodorbeli politikusai sem örülnek feltétlenül, hogy a jobbszárnyuknak tekinthető Tea Party által támogatott jelöltek ilyen nagy számban indulnak. Az Obama által 2009 elején bevezetett gazdasági ösztönző csomag elleni utcai tiltakozásokból kinőtt mozgalom ugyanis nemcsak az elnökkel, de a konzervatív párt washingtoni vezetésével sem szimpatizál túlzottan, sok álaluk támogatott jelölt régi, bejáratott és ismert republikánusokat ütött el az indulás lehetőségétől. A pártvezetés sok esetben attól tart, az új arcok ismeretlenségük miatt eleve esélytelenek lesznek. Ennek ellenére több helyen is jól állnak a felmérések szerint, például szenátorjelöltjeik Coloradóban - Obama belügyminiszterének, Ken Salazarnak a helyén -, Nevadában - Harry Reid, a demokraták szenátusi frakcióvezetőjével szemben - vagy éppen Kentuckyban.

A Tea Party várható menetelését a jelek szerint nem akasztják meg jelöltjeik bakijai sem. A Kentuckyban induló Rand Paul keresztény-konzervatív jelöltről az derült ki, hogy főiskolás korában társával elrabolták egy osztálytársnőjüket, füvet szívattak vele, majd rávették, hogy egy Aqua Buddha nevű, nem létező istenhez imádkozzon, de ő az is, aki kiállt a BP mellett a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa ügyében. Ennek ellenére bő 7 százalékos az előnye a New York Times szerint.

Nevadában is győzelemre áll a felmérések szerint a Tea Party, jóllehet jelöltje, Sharron Angle többször is kellemetlen helyzetbe hozta magát. Azt állította például, hogy két amerikai városban is érvényben van a szigorú iszlám saría törvénykezés (ez persze nem igaz), elutasította, hogy az autistákra is kiterjedjen az egészségbiztosítás, sőt egy alkalommal szauna- és masszázsprogramot javasolt a drogfüggő elítélteknek. A legnagyobb botrányt akkor keltette, amikor egy lakossági fórumon megkérdezték tőle, hogy bevándorlásellenes hirdetéseiben miért tünteti fel negatív színben a latinokat, mire azt válaszolta a jelenlévőknek, nem tudja, hogy a színészek spanyolajkúak lettek volna, majd folytatta: "Nem tudom, hogy maguk spanyolajkúak-e, de néhányuk inkább ázsiainak tűnik nekem." A New York Times szerint 3 százalékos előnye van.

Forrás: AFP

A Tea Party egyik üdvöskéje, a delaware-i szenátusi posztra pályázó Christine O'Donnell nem áll ilyen jól, persze nem biztos, hogy segített rajta, amikor előkerült egy régi videó, amelyen egy véres sátánista oltárról és boszorkányokkal való találkozásáról is mesélt, vagy hogy felemlegették a maszturbációval kapcsolatos álláspontját.

A demokratáknak sem kell azonban messzire menniük, ha kellemetlen botrányról van szó. Rhode Island demokrata kormányzójelöltje, Frank Caprio keresetlen szavakkal igyekezett elhatárolódni az egyre kevésbé népszerű elnöktől, hogy javítsa esélyeit. "Obama kitörölheti a jóváhagyásával" - mondta egy rádióműsorban, amikor arról kérdezték, mit szól, hogy az államba látogató elnök nem biztosította nyíltan jóváhagyásáról.

Miről szavaznak?
A november 2-i választásokon a 435 tagú képviselőház összes, illetve a 100 tagú szenátus 37 mandátumáról döntenek, valamint szavaznak 37 kormányzóról is. Ezenkívül tagállami szinten is kongresszusi választásokat tartanak, és több tucat kérdésben lesz népszavazás is, tagállamokban, Kaliforniában például a marihuána legalizálásáról és esetleges megadóztatásáról.