A Merapi lelkével társalgó bölcs is odaveszett az indonéz vulkánkitörésben

vulkánkitörés Indonéziában, Merapi tűzhányó
Vágólapra másolva!
A hatóságok figyelmeztetése ellenére is a kitörő vulkánnál maradt az a spirituális őr, akit a Merapi tűzhányó őrzésével bíztak meg a jávai szultánok. A bölcs híveivel együtt odaveszett a vulkánkitörésben, csütörtökön nagy tömegek előtt temették a vulkán árnyékába.
Vágólapra másolva!

Eltemették csütörtökön azt az indonéz bölcset, akit még Yogyakarta szultánja nevezett ki a kedden kitört indonéz vulkán, a Merapi spirituális őrének - írja a BBC. Mbah Maridzsant, a vulkán "kapuőrét" azzal bízták meg, hogy kapcsolatot tartson a vulkán lelkével. A Merapi a héten több tucat embert ölt meg, tízezreket pedig elűzött a közelében lévő településekről: a misztikus bölcset is saját tűzhányójának forró gőzei ölték meg a kitörés után.

Maridzsan azért vesztette életét, mert a hatóságok felhívása ellenére sem volt hajlandó elhagyni őrhelyét az evakuálás idején. "Azt mondta, hogy az ő helye otthon van, meg kell próbálnia megbékíteni a vulkán lelkének fortyogó haragját" - írja a BBC. Amikor a vulkán izzó hamufelhői alászálltak a hegyoldalban, ő és több követője is halálra égett.

Mbah Maridzsant négy másik áldozattal temették el egy fejfákkal teli tisztáson, a vulkán közelében. A BBC szerint a temetésre a tisztás zsúfolásig telt emberekkel, volt, aki fákra mászva követte figyelemmel a szertartást.

A temetést az időjárás és a vulkán is megtisztelte - jegyzi meg a BBC helyszíni tudósítója, aki szerint a csütörtöki temetés idejére a tűzhányó aktivitása alább hagyott. Szerdán heves esők tisztították meg a környéket a korábban mindent beborító hamurétegtől, de a temetésre az eső is elállt; nem sokkal a szertartás után, csütörtökön, késő délután azonban a vulkán ismét kitört, és hamuval borította be a területet.

A vulkán, amely legutóbb 2006-ban tört ki, már többször okozott pusztítást Jáva szigetén, 1930-ban 13 falut törölt el a föld színéről, és 1300 ember halálát okozta. A keddi kitörése előtt az indonéz hatóságok ugyan már előre riasztották a lakosságot, végül mégis rohamtempóban kellett evakuálniuk mintegy 13 ezer embert, miközben több tucatnyian vesztek oda a vulkán lejtőin. A keddi kitörésről korábbi cikkünkben, itt olvashat.