A washingtoni metró felrobbantására készült egy férfi az FBI szerint

Vágólapra másolva!
A washingtoni metróban akart robbantást előkészíteni az amerikai hatóságok szerint egy virginiai férfi, akit terrorizmus előkészületének gyanújával vettek őrizetbe szerdán. A férfit azzal gyanúsítják, hogy általa terroristának hitt emberek számára felderítést végzett egy metróállomáson.
Vágólapra másolva!

Egy a washingtoni metró elleni merénylet előkészületével gyanúsítottak meg az amerikai hatóságok egy 34 éves virginiai férfit, akit szerda reggel őrizetbe is vettek - írja a BBC. Az USA igazságügyi minisztériumának közleménye szerint a pakisztáni születésű férfi "összeesküvést szőtt olyan emberekkel, akikről azt hitte, az al-Kaida tagjai".

A gyanú szerint a férfi négy alkalommal is felderítést végzett egy metró-robbantáshoz Washington egyik külvárosában, és az állomásról képeket készített. A felvételeket USB-adathordozón adta át az általa al-Kaida tagnak hitt megbízóinak. A hatóságok szerint a lakosság az állítólagos összeesküvés tervezése közben sosem volt veszélyben, az FBI a kezdetektől követte a gyanúsított tevékenységét.

A férfi letartóztatása nem az első eset, hogy az FBI amerikai állampolgárokat gyanúsít terrorista összeesküvéssel: korábban Texasban, Coloradóban és Illinoisban is tartóztattak le embereket. Legutóbb azért ítéltek el egy férfit, mert állítólag bombát akart robbantani a New York-i Times Square-en.

A szerdai letartóztatásról kiadott közleményből nem egyértelmű, hogy pontosan kiknek segített adatgyűjtésben a gyanúsított, csupán az derül ki, hogy ő terroristának hitte megbízóit. Az FBI korábban elismerte, hogy sokszor saját ügynökei adják ki magukat az al-Kaida tagjainak, és toboroznak terrorista-jelölteket, hogy aztán bizonyítva az illető terrorizmusra való eltökéltségét, elítélhessék (erről itt olvashat). Amennyiben a szerdán őrizetbe vett férfit elítélik, akár 50 év börtönre is számíthat.