Gorbacsov: Lehetetlen győzni Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Mihail Gorbacsov arra figyelmeztette az USA-t és a NATO-t, hogy lehetetlen Afganisztánban győzni. Erről egy a BBC-nek adott interjúban beszélt az egykori szovjet pártfőtitkár. Gorbacsov megjegyzései érdekes időpontban érkeznek: a NATO azon van, hogy Oroszországot is bevonja az afgán rendezésbe.
Vágólapra másolva!

Lehetetlen győzni Afganisztánban - figyelmeztette a NATO-t Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár. Gorbacsov szerint az USA-nak nincs más lehetősége, mint hogy kivonja csapatait, ha el akar kerülni egy a vietnamihoz hasonló kudarcot - mondta az egykori politikus a BBC-nek adott interjújában. Gorbacsov maga is volt már hasonló helyzetben: 1988-89-ben az ő főtitkársága alatt vonták ki a megszálló orosz csapatokat Afganisztánból.

Gorbacsov elismerte Barack Obama amerikai elnök döntését, hogy kivonják a csapatokat, de figyelmeztetett, hogy az USA-nak nem lesz könnyű dolga.

Az interjúban Gorbacsov beszélt Oroszország helyzetéről is. Azt mondta, problémák vannak a demokráciával. "Nagyon aggódom. Még csak félúton vagyunk a totalitárius rezsim és a demokrácia, illetve szabadság között, és a küzdelem folytatódik. Még mindig túl sokan vannak azok, akik félnek a demokráciától, és egy zsarnoki rendszert látnának szívesen". Gorbacsov azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, hogy a hatalom megtartása érdekében eltávolodik a demokráciától.

Gorbacsov Afganisztánnal kapcsolatos megjegyzései azért is érdekesek, mivel a NATO arra készül, hogy Oroszországot is bevonja az afganisztáni rendezésbe. Többek között orosz helikopterek, orosz pilótakiképzők küldéséről lenne szó, illetve az oroszok is részt vennének az afgán katonaság kiképzésében, valamint szorosabb határőrizeti és drogellenes együttműködés is napirenden van.

A NATO soron következő csúcstalálkozójára vendégként várják Dmitrij Medvegyev orosz elnököt is. A Guardian által idézett diplomaták szerint az orosz féllel tervezett megállapodásokat már a november 19-20. közötti NATO-csúcs előtt véglegesíthetik. Azt mindenki igyekezett hangsúlyozni, hogy nem újabb orosz csapatok bevonulásáról lesz szó