Több százan eltűntek az indonéziai szökőárban

Vágólapra másolva!
A legfrissebb adatok szerint legalább 108 ember meghalt és több mint ötszázan eltűntek abban a szökőárban, amely Indonéziára csapott le egy hétfő esti földrengés után.
Vágólapra másolva!

Legalább 108 ember meghalt a legfrissebb adatok szerint abban szökőárban, amelyet az Indonézához tartozó Szumátra nyugati partjainál hétfő este történt erős földrengés váltott ki. A halálos áldozatok mellett 502 embert eltűntként tartanak számon - közölte a regionális parlament elnöke.

A Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű rengés epicentruma a Mentawai-szigetek közelében, 20 kilométer mélyen az óceáni kőzetlemez alatt volt. A helyi rendőrség szerint a rossz időjárási körülmények eddig nehezítették a mentő-és kutatómunkákat. Mivel több százan eltűntek, félő, hogy a halálos áldozatok száma nőni fog. A rengéseket Ausztrália partjainál is lehetett érezni, a helyi hatóságok egy szörfös csoportot keresnek, akikről egyelőre nem érkezett hír.

Ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg arról, hogy a földrengés szökőárt indított-e el, vagy nem. A csendes-óceániszökőár-jelző központ eleinte cunamiriadót rendelt el, azonban később azt visszavonta. A földmozgás olyan erősségű volt, hogy az általa gerjesztett hullámok egész falvakat mostak el Szumátra nyugati részén.

Forrás: AFP
Mentőcsapatok készülődnek a szökőár helyszínére (a fotóra kattinva galéria nyílik)