A lézerember kísértete tartja rettegésben a bevándorlókat Svédországban

Svédország, Malmö, ámokfutó, lövöldözés Malmőben
Vágólapra másolva!
Ugyanazt az embert keresik a svédországi Malmőben a rendőrség nyomozói, egy szélsőséges politikai párt és egy bevándorlókból álló utcai banda is. Azt gyanítják, ez a bizonyos valaki állhat az utóbbi egy évben és különösen az utóbbi hetekben megszaporodott, bevándorlók elleni fegyveres támadások mögött. A rendőrség több mint 15 gyanús támadást vizsgál, miközben Malmőben egyre inkább terjed a pánik.
Vágólapra másolva!

Lövésekhez riasztották a svéd rendőröket 2009 októberében, a harmadik legnagyobb svéd város, Malmö Rosegard városnegyedébe. Egy 21 éves, vérző, bevándorló családból származó férfira bukkantak az utcán, nem messze egy gyorsétteremtől. A vérnyomokat követve jutottak el egy fehér Renault-hoz, amelyben a férfi barátnőjének, a 20 éves Trez West Perssonnak a holttestét találták meg. Többek között a fejét érte lövés, de a kezein is golyónyomok voltak, a rendőrség szerint a nő kézzel próbálta védeni magát.

A helyi rendőrök eleinte szokásosnak tekinthető, helyi drogkereskedő bandák közötti leszámolásként könyvelték el a gyilkosságot, miután a megsérült férfi ilyen ügyekben nem volt ismeretlen előttük. A fiatal nő rosszkor volt rossz helyen - állapították meg -, és egészen a múlt hétig nem is gondoltak másként a támadásra. Akkor azonban minden megváltozott.

Lövések a buszmegállóban

Két hete hétfőn és a múlt hét kedden is meglőttek egy-egy férfit Malmö két különböző buszmegállójában. "Ott álltam a buszmegállóban, amikor hirtelen lövést hallottam. Nem is tudtam, honnan jön. Aztán megláttam, hogy vérzek, és szédülni kezdtem" - mondta az egyikük, Basi Hassan a svéd TV4-nek. A 28 éves férfi épphogy megúszta: a golyó 5 centiméterrel tévesztette el a gerincét. A másik férfinak a hasát lőtték át, de nem sérült meg súlyosan.

A rendőrség ezeket az eseteket vizsgálva megállapította, hogy ugyanazzal a nagy kaliberű fegyverrel sebesítették meg mindkettőjüket. Elkezdték visszaellenőrizni az eddig megoldatlan lövöldözéseket, és kiderült, többet is ugyanazzal a fegyverrel követtek el a közelmúltban, beleértve a tavaly októberi gyilkosságot is. Múlt szerdán jelentették be, hogy összefügghet egymással 15, eddig megmagyarázhatatlan indítékú lövöldözés.

Mindegyiket sötétedés után követték el. Egyik esetben sincs világosan körülhatárolható indíték, tehát az áldozatnak nincs olyan haragosa, nem került olyan helyzetbe, hogy célponttá váljon. Viszont mindegyik ügyben bevándorló vagy bevándorlók leszármazottja az áldozat, és több esetben is ugyanabból a nagy kaliberű fegyverből lőttek. Az egyetlen nem bevándorló és egyben halálos áldozat a legelső, már említett svéd fiatal nő. A rendőrség most azt gondolja, hogy a nő valóban rosszkor volt rossz helyen, csak barátja nem drogbandák közötti leszámolásba keveredett, hanem egy rasszista támadás célpontja volt.

A lézerember kísértete

A svéd rendőrség annyira komolyan veszi ezt a feltételezést, hogy 50 fős külön egységet állított fel az ügyek kivizsgálására. Emellett a svéd nemzeti nyomozóirodától (Rikskriminalen) kértek profilozó csoportot - írja a The Local angol nyelvű svéd lap. Közreműködésre kértek egy legendás nyomozót is: Eiler Augustsson volt az, aki az 1990-es évek elején felgöngyölítette az úgynevezett lasermannen (lézerember) ügyét is.

A lézerembert többen is szóba hozták az után, hogy kiderült: rasszista támadássorozatot gyanít a rendőrség. Ezt a becenevet John Ausoniusra aggatta rá a svéd bulvársajtó még az 1990-es évek elején. A férfi 1991 nyarától kezdve 18 hónapon keresztül tartotta rettegésben a svéd fővárost, Stockholmot és környékét. A párhuzam valóban kísérteties: ő is bevándorlókra vadászott (egy lézeres célzóberendezéssel - innen a név - ellátott puskával). Összesen 11 emberre lőtt rá, akik közül egy ember meghalt, a többiek súlyos sérüléseket szenvedtek. Ausoniust 1994-ben életfogytig tartó börtönre ítélték.

Forrás: AFP

A lézerember ügyét felemlegetők megjegyzik, hogy az akkori társadalmi-politikai viszonyok is hasonlóak voltak a mostanihoz: Svédország egy gazdasági válságból lábalt kifelé, és akkor is frissen került be egy szélsőséges nacionalista, bevándorlóellenes retorikára építő párt a svéd parlamentbe (most szeptember 19-én a Svéd Demokraták jutottak be a törvényhozásba). Ezenkívül akkor is és most is heves viták folytak a bevándorlás körül.

Terjed a pánik

A támadássorozat miatt közben szép lassan terjed a pánik Malmőben és környékén, annál is inkább, mivel múlt szerda után újabb gyanús támadások történtek.

Csütörtök este rálőttek egy bicikliző bevándorló fiúra, bár a golyó nem találta el. Ugyanazon a napon egy első emeleti lakásba lőtt be valaki, ahol egy 26 és egy 34 éves nő, illetve egy kisgyerek tartózkodott. Egyikük könnyebb sérülést szenvedett, a másiknak a karjába fúródott a golyó. Mindketten európai bevándorlók. Egy szemtanú látott egy férfit elfutni a tetthelyről.

Forrás: AFP

Szombaton egy fodrászüzletre lőtt rá egy ismeretlen Augustenborg városrészben, a kiszaladó tulajdonos - ugyancsak bevándorló - szembe is került a támadóval, de az lefejelte, majd biciklivel elmenekült. Vasárnapra virradóra egy család fedezte fel, hogy golyó ütötte nyom van a lakásuk erkélyének az ajtaján. Vasárnap este nyolc után már riasztások sorozata futott be a rendőrségre különböző állítólagos lövöldözésekről, de minden bejelentés hamisnak bizonyult. Egy alkalommal egy jelmezbálba igyekvő nőre hívta ki valaki a járőröket.

Hétfőn egy férfi jelentette, hogy rálőttek, miközben a garázsából állt ki az autójával, és a lövés ereje berobbantotta a szélvédőt, kedden pedig újabb lövöldözős esetről tett bejelentést valaki. A rendőrség ezeket mind ellenőrzi, de közben cáfolni voltak kénytelen azt, hogy ők indították volna útjára a malmői lakosok körében terjedő sms-t. ebben az szerepelt, hogy a rendőrség azt kéri, mindenki maradjon az otthonában.

A bevándorlómaffia is beszáll

A városban két demonstrációt is szerveztek, hogy elítéljék a támadásokat és hogy az emberek megmutassák: nem félnek. "Együtt golyóállóak vagyunk" - idézte a Local az egyik transzparenst. Még a lövöldözésekkel korábban kapcsolatba hozott szélsőjobboldali Svéd Demokra párt is nyomravezetői díjat ajánlott fel a támadások miatt.

A hangulatra jellemző, hogy a bevándorlók által sűrűn lakott Rosengard negyedben működő bűnbandák néhány régi tagja bejelentette: maguk is az elkövető nyomába erednek, és járőrözést szerveznek a környéken. A Sydsvenskan című lap szerint a város egyik leghatalmasabb bandájának volt feje és társai szövetkeztek, hogy - kihasználva jó helyismeretüket - megfogják a lövöldözőt. "Jobb, ha azért imádkozik, hogy ne mi találjuk meg először" - idézett a lap egy magát csak Leónak nevező férfit.