Megtisztították a sztrájkolóktól a francia olajraktárakat

Franciaország, Párizs, sztrájk, üzemenyag hiány, benzinkút, Esso
Vágólapra másolva!
Felszabadult a sztrájkolók blokádja alól mind a 200 francia üzemanyagraktár, így átmenetileg megoldódhat az ország benzinellátása - írja a BBC. Az új nyugdíjtörvény ellen tiltakozó szakszervezetek azonban továbbra is blokád alatt tartják a legtöbb francia olajfinomítót, és új sztrájkokat is terveznek, ha a kormány nem vonja vissza a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó terveit.
Vágólapra másolva!

Hétfő estére Franciaország összes üzemanyagraktárát megtisztították a sztrájkolóktól, akik korábban blokád alá vonták a létesítményeket - írja a BBC egy meg nem nevezett olajipari illetékesre hivatkozva. Hétfőn az ország 12 olajfinomítójából 3 munkásai szintén úgy döntöttek, hogy abbahagyják a sztrájkot, amelyet a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen indítottak. A BBC párizsi tudósítója szerint ez jó hír a kormánynak, mert azt jelezheti, hogy a nyugdíjreform elleni tiltakozás kezd kifulladni.

Franciaországban mintegy 200 üzemanyagraktár található, amelyek jelentős részét blokád alá vonták az elmúlt napokban. A sztrájkolók által visszatartott szállítmányok miatt az országban jelentős benzinhiány alakult ki, ami minden harmadik benzinkutat érintett. A francia hatóságok napok óta próbálták erővel újranyitni a lerakatokat, de a sztrájkolók állandóan visszatértek, miután a rendőrség távozott.

Hétfőn a francia kormány jelezte, hogy az üzemanyaghiány az ország gazdaságát veszélyezteti. Christine Lagarde pénzügyminiszter szerint a nyugdíjreform elleni sztrájkok naponta óriási veszteséget, 200 millió és 400 millió euró (55 - 110 milliárd forint) kiesést okoznak az országnak.

Nem csak az olaj

A francia szakszervezetek azért hirdettek országos sztrájkot, mert a kormány tervei szerint akár már szerdán hatályba léphet az új nyugdíjtörvényt, amely 60-ról 62 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A tiltakozók ezért engedetlenséghez folyamodtak, és folyamatos harcot vívtak a rendőrökkel az olajtárolókért: hétfőn például sikeresen visszaszerezték Dél-Franciaország legnagyobb raktárának, a Fos-sur-Mer melletti telepnek az irányítását. A nap folyamán mind a 12 francia olajfinomító állt.

A szakszervezetek ugyanakkor nem csak az olajtárolók elfoglalásával tiltakoznak - írja a BBC: a Marseille-i kikötő sztrájkja immár 30 napja tart, ami miatt mintegy 70 hajó kénytelen a tengeren horgonyozni. A városban az egyik szakszervezet a szemétszállítást is leállította, de ezt a sztrájkot valószínűleg egészségügyi okok miatt felfüggesztik, mert több 10 ezer tonna szemét gyűlt össze a város utcáin, a polgármester szerint "drámai helyzetet" okozva.

A francia szakszervezetek és a francia diákok csütörtökre újabb sztrájkot és tiltakozásokat hirdettek, és a 28-ai sztrájk után november 6-án is újra sztrájkba lépnek, ha Nicolas Sarkozy elök nem vonja vissza a nyugdíjtörvényt.