A diákok is beszállnak a francia tiltakozásokba

Vágólapra másolva!
Kedden csatlakoznak a diákok a francia nyugdíjreform elleni tiltakozásokhoz, részvételük mértékén múlik a nyugdíjkorhatár emelése elleni fellépés további sorsa. Az egész országot bénító sztrájkok kissé kifulladni látszanak az utóbbi napokban, bár csütörtökre, a javaslatról szóló szavazás másnapjára országos munkabeszüntetést szerveznek.
Vágólapra másolva!

A diákok is csatlakozni készülnek a franciaországi nyugdíjreform elleni tiltakozásokhoz. A francia parlament szerdán tartja a zárószavazást a reformjavaslatokról, amelyek értelmében többek között 60-ról 62 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. A diákok kedden vonulnak az utcákra, de csütörtökre országos sztrájkot szerveznek a reform ellenzői.

Nicolas Sarkozy francia elnök abban reménykedik, hogy a zárószavazás és a 10 napos iskolaszünet kihúzza az egész Franciaországot megbénító tiltakozások méregfogát. Már eddig is mutatkoztak jelei a sztrájkhangulat kifulladásának: Marseille-ben kedden befejezik kéthetes sztrájkjukat a szemetesek, kinyitott három olajfinomító, és a hatóságoknak sikerült megtisztítaniuk az összes olajraktárt is a blokádoktól, így kinyithat a benzinkutak 80 százaléka.

Ennek ellenére sok olajfinomító továbbra sem üzemel, és az üzemanyag-tartalékok is kimerülőben vannak, ami miatt a hét második felére a korábbinál is súlyosabb benzinhiány fenyeget - írja a BBC. A brit közszolgálati adó tudósítója szerint a tiltakozások sorsa jelenleg nagyban függ attól, hogy a tervezett diáktüntetéseken milyen sokan jelennek meg. A francia diákoknak éppen őszi szünetük van.

A hetek óta tartó sztrájkok, blokádok és tiltakozó megmozdulások a francia kormány szerint nagyon rossz hatással vannak a válságból éppen kilábaló félben lévő gazdaságra. Christine Lagarde pénzügyminiszter szerint az ország napi 400 millió eurós (110 milliárd forint) kárt szenved ezek miatt.