Iráni eurómilliókból működteti hivatalát az afgán elnök

Vágólapra másolva!
Elismerte az afgán elnök, hogy Irán évente bő egymillió euróval pénzeli hivatalának működését. Hamid Karzai azután beszélt az iráni támogatásról, hogy a New York Times cikket írt az átadott pénzekről. Az elnök szerint ugyanakkor átláthatóan felhasznált segélyről van szó, amiről az USA is tudott.
Vágólapra másolva!

Évente több mint egymillió euróval támogatja Irán az afgán elnöki hivatalt - ismerte el Hamid Karzai afgán elnök, miután a New York Times leleplező riportot írt az iráni diplomaták által átadott "pénzeszsákokról". Karzai ugyanakkor azt állította, hogy az iráni támogatás nem különbözik a többi baráti ország, például az USA által nyújtott segítségtől, és azt teljesen átlátható módon használják fel.

A New York Times korábban arról számolt be, hogy Karzai augusztusi iráni látogatásán az iráni nagykövet egy nagy zsák euro-bankjegyet adott át az elnök egyik emberének. A lap afgán és nyugati tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a pénz átadása egy "titkos, folyamatos iráni pénzfolyam" része, amellyel Irán az afgán tisztviselők hűségét igyekszik megvásárolni. A lap által megszólaltatott tisztviselők az iráni támogatást több millió dollárra becsülték, amellyel szerintük az afgán politikusok mellett törzsi vezetőket és még tálib parancsnokokat is meg lehet vesztegetni.

Hamid Karzai hétfői sajtótájékoztatóján közölte: szó sincs titkos pénzekről, kormánya az iráni támogatásról még George Bush korábbi amerikai elnökkel is egyeztetett Camp Davidben. Az afgán elnök közölte: a pénzt nem egyes embereknek szánta Irán, azzal az elnöki hivatal működését segítik: a hivatal személyzeti főnöke a pénzeszsákot az elnök személyes utasítására vette át. "Az iráni kormány 5-6-7 százezer euróval segít minket évente egyszer-kétszer, ez egy hivatalos segély" - mondta újságíróknak az elnök.

Francesc Vendrell, az EU korábbi afganisztáni különmegbízottja a BBC-nek azt mondta, hogy ez a módszer távolról sem meglepő, hiszen sok külföldi kormány igyekszik pénzzel megvásárolni a befolyását az afgán elnöki hivatalban. Ez szerinte már a kezdetektől így történt, és az amerikaiak élen jártak a támogatásokkal. "Nem vagyok meglepve, hogy az irániak is csinálják" - mondta.

Az afgán elnök bejelentése előtt Irán kabuli nagykövetsége még határozottan tagadta a pénzekről szóló állításokat, és azt nevetséges, sértő és alaptalan spekulációnak nevezte. Francesc Vendrell szerint az ilyen jellegű kifizetések azt mutatják, hogy a szövetségesek nem tudtak létrehozni egy megfelelő afgán kormányt, amely a törvények alapján működik, és egy olyan rendszert sem sikerült megerősíteni, amelyben lehetetlen és elfogadhatatlan lenne az ilyen pénzek használata.