Elhallgatott gyilkosságokról és kínzásokról szól a titkos iraki irattömeg

Vágólapra másolva!
Az amerikai és az iraki hadsereg által elkövetett visszaélések, elhallgatott halálesetek és kínzások derülnek ki abból a hatalmas, eddig bizalmasan kezelt irattömegből, amelyet a Wikileaks tett közzé az iraki háborúról. A dokumentumok szerint valótlan volt az amerikai hadseregnek az az állítása is, hogy nem vezetnek nyilvántartást a civil halálesetekről.
Vágólapra másolva!

Újabb hatalmas mennyiségű titkos katonai irattömeget hozott nyilvánosságra a Wikileaks nevű internetes oldal. Az afganisztáni háborúról szóló kiszivárogtatás után ezúttal Irakról tettek közzé mintegy 400 ezer oldalnyi dokumentumot. Az iratokat előzetesen eljuttatták több újsághoz - köztük a brit Guardianhez és az amerikai New York Timeshoz -, amelyeknek így volt idejük feldolgozni a hatalmas iratmennyiséget (a dokumentumok többek között itt érhetők el).

A Guardian szerint a dokumentumokból kiderül, hogy a 2003-ban kezdett háborúban jóval több civil vesztette életét, mint amennyiről eddig tudni lehetett, és az amerikai hadsereg szemet hunyt számos kínzás és visszaélés felett. A lap idéz egy olyan esetet, amikor az amerikaiak birtokába jutott egy videó arról, hogy iraki katonák kivégeznek egy foglyot, de a bizonyíték ellenére nem indítottak semmilyen vizsgálatot.

A dokumentumokból kiderül az is, hogy valótlan volt az amerikai hadseregnek az az állítása, hogy nem vezettek nyilvántartást a háború áldozatairól. Az iratokban szerepel, hogy 2004 és 2009 vége között több mint 109 ezer halálesetet regisztráltak, és ebből több mint 66 ezer civil áldozat volt. A hadsereg által vezetett statisztika szerint nagyjából fele-fele arányban a lázadók által telepített bombák és a vallási erőszak okolható ezekért a halálesetekért.

Arról ugyan nincs nyilvántartás, hogy az amerikai katonák hány civilt öltek meg, az már eddig is tudható volt, hogy történtek ilyen esetek, a dokumentumokból pedig új incidensekre is fény derül. A New York Times szerint legalább négy olyan eset szerepel az irattömegben, amikor helikopterről lőve végeztek civilekkel amerikai katonák. A leírás alapján lázadókat céloztak, de közben megöltek ártatlan civileket is.

A lap idéz egy olyan esetet is, amikor 2007 februárjában amerikai katonák egy Apache helikopterről lelőttek két, feltehetően gránátokat lövő iraki férfit, akik azonban olyan mozdulatokat tettek, amelyek arra utaltak, hogy meg akarják adni magukat. A jelentésben egy katonai jogász azt írta, hogy "egy légi járműnek nem adhatják meg magukat, továbbra is célpontnak számítanak".

Az amerikai kormány keményen kritizálta az afganisztáni háborús iratok közzétételét, és most szintén tiltakoztak az iraki dokumentumok nyilvánosságra hozatala ellen. Hillary Clinton külügyminiszter szerint ez amerikai életeket veszélyeztet ezeknek az érzékeny információknak a kikerülése. (Cikkünket az egyre befolyásosabb Wikileaksről itt olvashatja el.)