Vágólapra másolva!
Pekingben bemutatott magyar borok, Liszt Ferenc születésének 199. évfordulója, Európa egyik legerősebb nacionalista pártjaként jellemzett Jobbik - többek között ezekről lehetett olvasni az elmúlt napon a világsajtóban a magyarokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A külföldi médiumok leginkább Fellegi Tamás Bloombergnek adott nyilatkozatáról cikkeztek Magyarországgal kapcsolatban az elmúlt 24 órában. A Bloomberg szerint az interjúban Fellegi azt mondta, Magyarország az év végéig meg szeretné vásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaz Molban lévő 21,2 százalékos részesedését, de ezt később cáfolta a minisztérium.

Különböző kohézióban, de két szomszédos országról szóló cikkben is utalnak a lapok által szélsőjobboldali pártként megnevezett Jobbikra. A Financial Times a minapi bécsi önkormányzati választások miatt ír a magyar helyzetről. A választáson a szélsőjobboldalinak tartott Szabadságpárt a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, a Financial Times szerint Ausztria mellett több európai ország is komoly kihívásokkal néz szembe a megerősödő szélsőjobboldali pártok miatt, példaként Hollandiát, Svédországot és Magyarországot említi, bár a Jobbik neve nem szerepel a cikkben.

A Kyiv Post is az Ukrajnában egyre erősebb szélsőjobboldali Svoboda (Szabadság) párt miatt ír az európai helyzetről, amelyben a Jobbikot a brit British National Party és a francia Front National mellett a legerősebb nacionalista pártként írja le. A Kyiv Postban az október eleji vörösiszap-katasztrófa is témát szolgáltatott: a lap részletesen beszámol a katasztrófáról, és felhívja a figyelmet, hogy Ukrajnában is komoly esély van egy hasonló katasztrófa bekövetkezésének.

Egy sacramentói helyi lapban a vörösiszappal kapcsolatban azt írják, hogy emigráns magyarok gyűjtést szerveznek a károsultak javára. Az első rendezvényt, ahol ismertetik a gyűjtés részleteit egy kaliforniai kisváros templomában tartják.

A kultúrával kapcsolatban több hír is megtalálható a világsajtóban, egy kulturális magazin Liszt Ferencről születésének 199. évfordulója miatt emlékezik meg. A Scotsman.com Máté Bence természetfotós díjáról ír, aki megkapta a 2010-ben a Veiola Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját, melyet a természetfotózás Oscar-díjának is neveznek. A China Wines Information Website magyar borokról ír, a honlap szerint először mutattak be Pekingben magyar borokat ilyen mennyiségben, összesen öt különböző régióból 12 féle bort lehetett megkóstolni.