A tüntetőkkel dacolva elfogadta a nyugdíjtörvényt a francia parlament

Vágólapra másolva!
A francia szenátus péntek esti jóváhagyása után már akár jövő héten hatályba léphet a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvény, amely ellen óriási tiltakozások folynak az országban hetek óta. A törvény kritikusai várhatóan az alkotmánybírósághoz fordulnak. 
Vágólapra másolva!

Péntek este megszavazta a francia parlament felsőháza a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely már akár a jövő héten hatályba léphet - írja a BBC. A jogszabály értelmében 60 évről 62-re emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Nicolas Sarkozy elnök azzal érvelt a reform mellett, hogy az nélkülözhetetlen az állami kiadások megfékezése érdekében. A törvénytervezet ellen azonban hatalmas tiltakozási hullám indult, és a szakszervezetek azt mondják, hogy a jogszabály elfogadása után sem fognak felhagyni a demonstrációkkal és sztrájkokkal.

A kormány igyekezett siettetni a szavazást, és egy különleges eljárással érte el, hogy a reformról szóló vita lerövidüljön. A törvény ellen tiltakozók várhatóan az alkotmánybírósághoz fordulnak majd, így a reform jövője körül a parlamenti jóváhagyás után is maradnak kérdőjelek.

A heteken át zajló tüntetéseknek látványos következményei voltak: Marseille utcái bűzlöttek a felgyülemlett szemét miatt, a tüntetők által blokád alá vont létesítmények miatt pedig sok benzinkúton elfogyott az üzemanyag. Zavar volt az oktatásban és a tömegközlekedésben is.

A felmérések szerint népszerűtlen Nicolas Sarkozy végig hajthatatlan maradt. "A gazdaság, a cégek és a francia emberek mindennapjainak túszul ejtésével munkahelyeket teszünk tönkre" - fogalmazott az államfő.