Elvesztette állampolgárságát egy szlovákiai magyar

Vágólapra másolva!
A közelmúltban két nő is elvesztette szlovák állampolgárságát, miután egyikük olasz, másikuk magyar állampolgár lett - olvasható az Új Szó pénteki számában. A szlovák parlament hamarosan elfogadhatja azt a jogszabály-módosítást, amely megakadályozná a más állampolgárságot felvevőket sújtó szankciókat.
Vágólapra másolva!

Két nő vesztette el szlovák állampolgárságát a közelmúltban, bejelentették ugyanis, hogy más ország állampolgárai lettek - írja az Új Szó című pozsonyi lap pénteken. "Az egyik magyar, a másik olasz állampolgár lett" - közölte Alena Koisová, a belügyminisztérium munkatársa. Az újság szerint a 3319 eurós büntetést nem kell megfizetniük, mert önként jelentkeztek.

A Robert Fico-kormánya által elfogadott törvényből, amely megfosztja szlovák állampolgárságától a más ország állampolgárságát igénylőket, a jelenlegi kormány a jelek szerint eltávolítja a szankciókat. Az előző kormány ezzel a jogszabállyal a magyar állampolgársági törvényre reagált, amely megkönnyítette a honosítást a külföldi magyaroknak.

Sem pénzbírsággal, sem más korlátozással nem sújtja majd a szlovák állampolgársági törvény a más állampolgárságot felvevőket, ha a parlament elfogadja a jogszabály kedden benyújtott koalíciós módosító javaslatát - írta az Új Szó szerdán. A koalíciós javaslat szerint, amelynek részletei még nem ismertek, visszakapják szlovák állampolgárságukat azok, akik azt a Fico-kormány általi módosítás alapján veszítették el.

A szlovák állampolgársági törvény szigorítását májusban fogadta el a szlovák parlament, válaszul a magyar állampolgársági törvény módosítására. A jogszabály július 17-én lépett életbe, elfogadását támogatta az akkor még ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is. A magyar állampolgársági törvény, amely lehetővé teszi, hogy tartós magyarországi tartózkodás nélkül is megkapható legyen a magyar állampolgárság a határon túli magyarok számára, augusztus 20-án lett hatályos, de csak január 1-jén válik végrehajthatóvá.