Megválasztották Moszkva új polgármesterét

Vágólapra másolva!
Már meg is választotta a moszkvai közgyűlés a Dmitrij Medvegyev elnök által menesztett Jurij Luzskov polgármester utódját. Az elnök által jelölt Szergej Szobjanyin ünnepélyes beiktatása csütörtökön lesz.
Vágólapra másolva!

Szergej Szobjanyint választotta Moszkva polgármesterének a helyi önkormányzat az államfő által elbocsátott Jurij Luzskov helyére csütörtökön. A testület 35 tagja közül titkos szavazás során 32 - a Vlagyimir Putyin vezette kormányzó Egységes Oroszország Párt képviselői - támogatta Dmitrij Medvegyev elnök jelöltjét, hárman - a kommunista frakció tagjai - ellene szavaztak.

Szobjanyin - aki korábban Medvegyev kabinetfőnöke is volt - ünnepélyes beiktatását csütörtökön este tartják a polgármesteri hivatal Tverszkaja utcán lévő főépületében. A vendégeket már a hét elején meghívták, a város egyik fő közlekedési útvonalának számító, belvárosi Tverszkaja hosszú szakaszán csütörtök reggel óta nem lehet parkolni. Az ünnepségen várhatóan részt vesz az államfő is.

Jurij Luzskov 18 éven át állt a moszkvai önkormányzat élén: többször megválasztották, majd amikor a fővárosi polgármester választhatóságát eltörölték, Vlagyimir Putyin elnök újra kinevezte. Jelenlegi mandátuma jövőre járt volna le. Luzskov többször is bírálta Medvegyevet, amit a Kremlben úgy értékeltek, hogy éket akar verni az államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök közé (erről bővebben itt olvashat ).