Még hetekig tüntetnének a francia szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Jövő héten is folytatni akarják a szakszervezetek a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozásukat Franciaországban, bár lehetséges, hogy a parlament már pénteken megszavazza az erről szóló törvényt. A megmozdulások erejét gyengítheti, hogy jövő héten iskolai szünet lesz, és sokan szabadságra mennek a közelgő mindenszentek miatt.
Vágólapra másolva!

Az elhúzódó sztrájkoknak és demonstrációknak egyre látványosabb következményei vannak Franciaországban - Marseille-ben büdösek az utcák a felhalmozódott szeméttől, és szerte az országban üzemanyaghiány alakult ki -, és a szakszervezetek egyelőre nem akarnak felhagyni a megmozdulásokkal.

A CGT szakszervezet vezetője, Bernard Thibault csütörtökön közölte, hogy október 28-ára és november 6-ára is utcai tiltakozásokat szerveznek a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen - írja a BBC.

A francia törvényhozás alsóháza már elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 60-ról 62 évre emelné a korhatárt, a teljes állami nyugdíj esetében pedig 65-ről 67-re, és már csak a szenátusi szavazás van hátra. A kiszivárgott információk alapján ezt akár már pénteken is megtarthatják.

Nicolas Sarkozy elnök a több héten át tartó demonstrációk ellenére is hajthatatlan maradt. "A gazdaság, a cégek és a francia emberek mindennapjainak túszul ejtésével munkahelyeket teszünk tönkre" - fogalmazott az államfő. A francia légiközlekedési cégek szervezetének vezetője, Lionel Guerin azt mondta, hogy a légitársaságok nagyobb veszteséget szenvedtek a sztrájkok miatt, mint tavasszal az izlandi vulkáni felhő terjedésekor.

A szakszervezetek tartanak attól, hogy egy újabb demonstráció már kevésbé lenne látványos. Jövő héten ugyanis sokan szabadságon lesznek az őszi iskolai szünet és a mindenszentek miatt - írja a BBC.