Eltűnt az atomkód Clinton idejében

Vágólapra másolva!
Hónapokra nyoma veszett az amerikai atomcsapás indításához szükséges kódnak Bill Clinton elnöksége idején - derül ki egy korábbi magas rangú katonatiszt könyvéből. A tiszt szerint az elnök valószínűleg nem is tudott róla, hogy a kód eltűnt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elnöke nukleáris csapást egy titkos kód alkalmazásával indíthat, amelyet mindig egy közelében tartózkodó munkatárs kezel, egy most megjelenő könyv szerint azonban volt rá példa, hogy ez a kód hónapokra elveszett - írja a BBC.

Az amerikai hadsereg legmagasabb tisztségét, a vezérkari főnökök tanácsának elnökségét korábban betöltő Hugh Shelton számolt be egy ilyen epizódról a könyvében. Shelton az időpontról azt írta, hogy "2000 környékén" történt az eset. Akkor Bill Clinton volt az elnök.

A hivatalos eljárás szerint havonta ellenőrzik az elnök munkatársánál lévő kódot, majd négyhavonta megváltoztatják azt. Shelton szerint volt azonban egy időszak, amikor az ellenőrzést végző tisztviselő hónapról hónapra azt az információt kapta, hogy a kódot kezelő elnöki munkatárs egy fontos értekezleten van, és nem lehet zavarni. Amikor viszont eljött a négyhavonta esedékes csere ideje, akkor a Fehér Ház egyik munkatársa közölte, a kódnak hónapok óta nyoma veszett.

Shelton szerint nyilvánvaló volt, hogy az elnök nem rendelkezett a kóddal, és azt sem tudta, hogy a munkatársa elvesztette.