Meghosszabbítaná a szülési szabadságot az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Legalább 20 hétre nőhet a fizetett szülési szabadság az Európai Unióban, miután az Európai Parlament elfogadta az erről szóló tervezetet. A javaslatot keményen támadta Nagy-Britannia, ahol jóval kevesebb az anyasági szabadság időtartama, a tervezetre azonban még további egyeztetések várnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament többsége a szerdai szavazáson támogatta azt a törvénytervezetet, amely a jelenlegi 14 hétről 20 hétre növelné az anyáknak járó szülési szabadság minimális időtartamát az Európai Unióban. A tervezetben szerepel az is, hogy az apáknak legalább két hét szabadság jár gyermek születése esetén. Mindkét esetben a szülők teljes fizetésüket megkapnák a szabadság idejére.

A javaslatot ellenzik a konzervatív képviselők, és különösen kemény támadások érték Nagy-Britanniából, ahol az anyák 12 hetes szülési szabadságra jogosultak, és abból is csak az első hat hétre jár a fizetésük 90 százaléka. Brit gazdasági szereplők azzal érveltek, hogy a szülési szabadság növelése évi 2,8 milliárd euró pluszköltséget jelentene.

A tervezet támogatói viszont azzal érvelnek, hogy a szabadság idejének növelése gyermekvállalásra fogja ösztönözni a nőket, amire szerintük égető szüksége lenne az öregedő európai társadalmaknak. Magyarországot elvileg nem érinti a tervezett változtatás, miután a fizetett szülési szabadság meghaladja a 20 hetet.

Egyelőre azonban még messze van a javaslat attól, hogy törvény legyen belőle. Az EP csak úgynevezett első olvasatban fogadta el a tervezetet, amely most a tagállamok kormányai, vagyis az Európai Tanács elé fog kerülni. A tagállamok minősített többségének támogatása kell ahhoz, hogy a javaslat második olvasatban visszakerüljön a parlament elé.