Merkel szerint a multikulturális állam megbukott

Vágólapra másolva!
Megbukott a multikulturális társadalom - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Szerinte az országba érkező bevándorlóknak muszáj megtanulniuk rendesen németül, és többet kell tenniük a beilleszkedésért. Ugyanakkor azt is mondta, Németországnak nagyon is szüksége van a szakképzett munkaerőre. A németek egyharmada gondolja úgy egy felmérés szerint, hogy lényegében lerohanták az országot a jóléti juttatásokra ácsingózó külföldiek.
Vágólapra másolva!

A multikulturális társadalom építéséről szóló kísérlet megbukott - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Úgy fogalmazott, hogy az álom, amely szerint a "multikultiban" az emberek "boldogan élnek egymás mellett" egyszerűen nem működik Németországban, és a bevándorlóknak többet kell tenniük a beilleszkedésért, például meg kell tanulniuk németül.

A kancellár szavai a BBC szerint akkor hangzottak el, amikor egyre erősebbek a bevándorlókkal kapcsolatos ellenérzések a németek körében. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az ország lakóinak harminc százaléka úgy gondolja, hogy Németországot elözönlötték a külföldiek, és ezt rossz jelenségnek tartja. A felmérés, amelyet a Friedrich Ebert Alapítvány készített, azt is kimutatta, hogy körülbelül ugyanennyien gondolják azt, hogy a Németországban élő külföldiek csupán a szociális védőhálót akarták kihasználni, amikor Németországba költöztek.

"A hatvanas évek elején mi magunk hívtuk a bevándorlókat ide, és most itt élnek velünk" - fogalmazott Merkel, hozzátéve, "egy darabig azzal áltattuk magunkat, hogy előbb-utóbb úgyis elmennek, de ma már látszik, hogy nem ez a realitás". Erről a kencellár Potsdamban beszélt, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt ifjúsági gyűlésén. A kancellár a német államfő, Christian Wulff szavaira reagált ezzel, aki azt mondta, az iszlám "éppúgy része Németországnak, mint a kereszténység vagy a júdaizmus".

Merkel amellett, hogy a multikulturalizmus bukásáról beszélt, azt is kijelentette, a bevándorlókra nagyon is szüksége van Németországnak. Minden évben 200 ezer német megy nyugdíjba, és hagyja el a munkaerőpiacot anélkül, hogy utánpótlása lenne, a munkaerőhiányt a bevándorlók enyhítik - jelentette ki. A Deutsche Welle szerint a német ipari és kereskedelmi kamara úgy becsüli, hogy a szakképzett munkaerőpiacon jelentkező 400 ezer fős hiány évente 1 százalékos növekedéstől fosztja meg Németországot.

"Nem lehetünk olyan ország, amely azt üzeni: azokat, akik nem német anyanyelvűek, nem látjuk szívesen" - mondta a kancellár. Szerinte a bevándorlóknak muszáj megtanulniuk németül, hogy a munkaerőpiacon boldogulhassanak. "Azoknak, akik részei akarnak lenni a társadalmunknak, nem csak a törvényeinket kell betartaniuk, hanem bírniuk kell a nyelvünket is" - idézte a Deutsche Welle a kancellár beszédét.

Németországban az elmúlt hónapokban egyre élesebb viták folytak a bevándorlásról. A BBC elemzői szerint Merkelre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a német állam követelje meg a bevándorlóktól, hogy többet tegyenek a társadalomba való beilleszkedésért. A közelmúltban a kancellár arról tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, hogy a két államnak együtt kell tennie azért, hogy segítse a 2,5 milliós török kisebbség beilleszkedését Németországban. Erdogan a találkozó után a Süddeutsche Zeitungnak kijelentette, a Németországban élő törököknek meg kell tanulniuk folyékonyan és akcentus nélkül beszélni németül.