Bűnpártolással vádolják a leggazdagabb román médiamágnást

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az egyik leggazdagabb üzletemberrel szemben a román ügyészség; Sorin Ovidiu Vantut bűnpártolással, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolják.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek a román ügyészek Sorin Ovidiu Vantu, az egyik leggazdagabb román üzletember ellen, akit bűnpártolással vádolnak - adta hírül a román média pénteken. Vantut azzal vádolják, hogy az elmúlt években pénzzel segítette Nicolae Popát, a Vantu érdekeltségébe tartozó, 2000-ben tönkrement Nemzeti Befektetési Alap (FNI) pénzügyeit kezelő Gelsor nevű cég igazgatóját. A román hatóságok szerint a közel 350 ezer kisbefektetőnek 30 millió eurós kárt okozó FNI piramisjáték-szerűen működött, a nyereség kifizetését évekig az új ügyfelek befizetett pénzéből rendezte.

Az ügy miatt Popát jogerősen 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában. Vantu egykori üzlettársát jelenleg Indonéziában tartják fogva. A román hatóságok kérték kiadatását, de a kérelem elbírálása még folyamatban van. A piramisjáték ügyében Vantut felmentették, mert a hivatalos iratokban sehol nem jelent meg az aláírása. Vantut a bűnpártolás miatt szeptember elején vették őrizetbe, előzetes letartóztatásba helyezték, majd néhány nap után kiengedték, így most szabadlábon védekezhet a perben.

Az ügyészség közleménye szerint egy másik bűnügyi dossziét is "nyitottak Vantu nevére", ebben az ügyben pénzmosással gyanúsítják. Laura Codruta Kövesi, Románia főügyésze egy televíziós műsorban újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az ügyészség a pénzmosási aktán kívül más bűnügyi aktákat is nyitott az üzletember viselt dolgaival kapcsolatban, de nem közölt egyéb részletet.

A jelentős politikai befolyással és jó kapcsolatokkal rendelkező Vanturól ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.