Magyar nyelvű reklámért büntettek meg egy szlovák lapot

Vágólapra másolva!
A Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség 1500 euróra büntette meg a My-Nitrianske noviny című hetilapot, mert szlovák fordítás nélkül közölt egy magyar reklámot. A szlovák kulturális miniszter azt mondta, nincs meggyőződve arról, hogy az eljárás helyes volt.
Vágólapra másolva!

Pénzbüntetést kapott egy regionális szlovák hetilap, mert májusban szlovák fordítás nélkül közölt egy magyar nyelvű hirdetést - írja a Sme című pozsonyi napilap csütörtökön. Az 1500 eurós büntetést a Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség (SOI) szabta ki a My-Nitrianske noviny című hetilapra, miután egy budapesti cég magyar nyelvű hirdetése szlovák fordítás nélkül jelent meg a lapban.

A SOI egy feljelentés nyomán és a reklámtörvény alapján hozott döntést, utóbbi hivatkozik az államnyelvtörvényre. "A büntetés a lehető legenyhébb, és megfelel a megállapított jogsértésnek" - jelentette ki Juraj Duchovic, a SOI nyitrai igazgatója. Roman Schlarmann, a My című regionális hetilapok főnöke a büntetést túl nagynak tartja. "Fellebbezni akarunk" - mondta.

A SOI eljárásának helyességéről Daniel Krajcer kulturális miniszter sincs meggyőződve. "Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez az eljárás helyes volt" - mondta Krajcer. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a SOI nem tartozik a minisztérium irányítása alá.

A kulturális tárca az év eleje óta mintegy 30 feljelentést kapott a nyelvtörvény megsértése ügyében. Tekintettel azonban arra, hogy a júniusban hatalomra került jobbközép koalíció mérsékelni kívánja a nyelvtörvény szigorát, a minisztérium jelenleg nem folytat eljárást az érintettek ellen.