Teherhajók ütköztek az Északi-tengeren, kerozin folyt a vízbe

Vágólapra másolva!
Tartályhajó és teherhajó ütközött az Északi-tengeren, a holland partok közelében. A kilyukadt tankerből kerozin folyt a tengerbe, de a szennyezés várhatóan nem éri el a partokat, mert gyorsan elpárolog.
Vágólapra másolva!

Egy görög tankerhajó és egy ciprusi konténerszállító ütközött kedden a hollandiai Scheveningen kikötővárostól 30 kilométerre - közölték a helyi hatóságok. A beszámoló szerint a Mindoro nevű tartályhajó oldalában, a vízvonal felett hatalmas, ötször hat méteres lyuk keletkezett a baleset következtében. Senki sem sérült meg.

Peter van Oorschot, a holland parti őrség szóvivője azt mondta, hogy a tartályhajó repülőgép-üzemanyagot szállított. Ez egy ideig a léken keresztül a vízbe folyt, de a szivárgást sikerült megállítani. A megmaradt kerozint most egy másik hajóra fejtik át. A víz felszínén üzemanyag úszik, ez robbanással fenyeget. A beszennyeződött terület 3 kilométer hosszú, és fél kilométer széles.

A szóvivő szerint a kerozin nagyon gyorsan párolog, nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre. Hozzátette: a szennyeződés valószínűleg nem ér el a holland partokig, mert hamarabb elpárolog. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyi kerozin volt a görög hajón.

Tengeri hajózással foglalkozó internetes oldalak szerint a Mindoro 244 méter hosszú és 42 méter széles, legénysége 25 fő. A másik hajó, a ciprusi Jork Ranger hossza 141 méter, szélessége 21 méter, 12 fős személyzet szolgál rajta. A hollandiai Rotterdamból tartott az oroszországi Szentpétervár kikötőjébe.