Így kezdődött a bányászok mentőakciója

Vágólapra másolva!
Sorra hozzák fel a mélységből azt a 33 bányászt, akik augusztus elején rekedtek egy chilei bányában. Hat bányász már fent van a felszínen a 68 napja 700 méteres mélységben rekedtek közül. A helyszínen ünnepi a hangulat. A mélyben rekedt csapat vezetője - akit utoljára fognak felhozni - a mentés előtt közölte, meghajlik emberei összefogásának ereje előtt. Kövesse az eseményeket élőben!
Vágólapra másolva!

A mentőakció legfrissebb fejleményeit ebben a cikkünkben olvashatják, az eseményeket percről percre követjük.

Itt áttekintheti, hogyan zajlottak a mentés közvetlen előkészületei, itt pedig megtalálja összes cikkünket a bányászokról.

12:03 A nyolcadik is kint van

Hamar felért a nyolcadik bányász, aki miután megölelte a körülötte állókat, lefeküdt egy hordágyra, és mutató- és középső ujját egyszerre feltartva fejezi ki örömét.

11:56 Úton van a felszín felé a "dohányos"

Cigit kért korábban a "dohányos" becenévre hallgató Claudio Lagos, a nyolcadik bányász, aki éppen a felszín felé tart a mentőkapszulában. Maga a bányaügyi miniszter válaszolt neki, és nikotintapaszokat ajánlott, de Lagos ragaszkodott a cigihez.

11.32 Felért a felszínre a hetedik bányász is

Felért a felszínre a hetedik bányász is, José Ojada. A CNN szerint a mosolygó Ojada a chilei zászlót lengeti.

11:13 Viccelődnek a mélyben várakozó bányászok

A CNN szerint a bányában lévő kamera képe szerint a kimentésre várakozó bányászok viccelődnek, beszélgetnek, a mentőcsapatok pedig próbálják nyugalomra inteni őket, amíg sorra nem kerülnek.

10:40 José Ojeda a következő

A 46 éves férfi, José Ojeda Vidal a bányászcsoport titkáraként dolgozott. Ő írta az első üzenetet, amelyen az állt: "jól vagyunk, mind a 33-an". Az egyetlen cukorbeteg a csoportban a CNN szerint.

10:37 Felhozták a hatodik bányászt

Mosolyogva érkezett a felszínre a hatodik megmenekülő bányász, Osman Araya. A felesége idegesen várakozott a "Gracias Senor!" ("Köszönöm, Uram!") feliratú pólót viselő Arayára, amíg megölelhették egymást. "Kösz mindenkinek, mindenkinek, aki nekünk segített" - mondta, amikor a hordágyra fektették, mindkét hüvelykujját felemelve.

Araya néhány napja ingerülten nyilatkozott lentről. Azt üzente a bánya vezetőinek, hogy nem akarja tovább kockáztatni az életét. A menedzsment azt válaszolta, hogy tiszteletben tartják a döntését, ha akar, távozhat a társaságtól.

10:10 "Egy bányász vagyok, kezeljetek úgy"

"Azt szeretném, ha úgy kezelnétek, ami vagyok - csak egy bányász. Folytatni fogom a munkát, mert ez az életem" - mondta a sötét szemüveget viselő Maria Sepulveda, akit másodikként hoztak fel a mélyből. "Nagyon sokáig szeretnék élni, hogy minél több időt tölthessek a családommal" - tette hozzá arra utalva, hogy egy második esélyt kapott az élettől. A bányász beszédét a BBC közvetítette.

Egy helikopter érkezik a helyszínre, minden lámpát átmenetileg le kellett kapcsolni.

9:55 Morales siet a helyszínre

A helyi híradások szerint Evo Morales bolíviai elnök - aki elszalasztotta a legjobb szereplési lehetőséget, mert nem ért oda időben a bányához a bolíviai bányász fogadására - helyi idő szerint fél hat körül érkezik a helyszínre.

9:29 Érzelgős bányász a következő

A 30 éves Osmán Araya érkezik legközelebb a felszínre. A Guardian riportere szerint ő volt a legérzelgősebb bányászok egyike. Egy, a feleségének küldött üzenetében azt mondta: "Mondjátok meg Angelicának, hogy üdvözlöm. Nagyon szeretlek, kedvesem. mondd meg a mamának, hogy nagyon szeretem. Sosem hagylak el benneteket, ki fogok tartani a végsőkig, amíg újra veletek lehetek." Később azt is üzente, fél, hogy a bezártság összeroppantja. A férfi az idén hagyta ott a szőlőszüretelést - amiből korábban élt - a bányászat kedvéért. A CNN szerint szeret gitározni, és a helyi templomi kórusban is énekel.

09:11 Felszínre érkezett az ötödik bányász

A 19 éves Jimmy Sanchez kissé megilletődve mosolygott, amikor a felszínre érkezett a kapszulában. Az édesapja, Juan megölelte, mielőtt hordágyon elvitték.

09:01 19 éves bányász érkezik

A 19 éves Jimmy Sanchez, a 33 nmélyben rekedt bányász legfiatalabbika készülődik a 15 perces útra a felszín felé. Még csak öt hónapja dolgozik bányászként. Amikor a mélyből üzent a családjának, azt mondta, alig várja már, hogy újra ehessen az édesanyja főztjéből.

8:11 Megérkezett a negyedik

Felszínre érkezett a 23 éves Carlos Mamani Soliz. Keresztet vetett, aztán boldogan integetett a tapsviharban, amíg a felesége a nyakába borult. Morales elnök egyelőre nem jelent meg - Pinera adta át az üdvözletét -, Solist elvitték egy hordágyon.

07:27 Érkezik az egyetlen külföldi

A következő bányász, akit felhúznak a mélyből, a bolíviai Mamani Soliz, aki az egyetlen a csoportban, aki nem chilei. Mindössze négy napja dolgozott a bányában, amikor a baleset történt. A bolíviai elnök, Evo Morales korábban megígérte, hogy a helyszínen látogatja meg őt. Egyelőre azonban nem mutatkozik a helyszínen, pedig még azt is megígérte, hogy a kiszabaduló Soliz földet kap Bolíviában.

07:21 Kint van a harmadik bányász

A felszínre hozták Juan Illanest, amikor felért, a felesége szaladt felé. A férfi sok ölelést osztott ki a rokonoknak, és a közelben álló politikusoknak is, Pinera is ott van, a Guardian tudósítója szerint úgy tűnik, minden egyes bányászt személyesen akar üdvözölni.

Illanes korábban katona volt, a mentőcsapatok megjegyezték őt, mert segített fegyelmet és nyugalmat tartani a bányászok között. Egy fia van, aki mérnöknek tanul. A feleségével csak egy videón keresztül tudták megünnepelni a születésnapját az idén.

Forrás: AFP
Illanest is megünnepelték (galéria a kép mögött)

A chilei bányászati minisztérium Flickr oldalán máris számos fotót tett közzé a mentésről.

06:50 Jön a harmadik

Úton van a felszínre a harmadik bányász, kiemelése mintegy negyed órán át tart majd. Az 52 éves villanyszerelő Juan Illanes korábban katona volt, aki a BBC szerint Argentína ellen is harcolt a chilei hadseregben annak idején.

06:28 Megviselt mentőkabin

Egyre több a karcolás és a horpadás a bányászokat felszínre hozó mentőkabinon. A BBC szerint aggasztó az ajtajának az állapota, amit feltehetően megütött valami szikla az első teszt során.

06:09 Kint van a második bányász.

Sepulveda felesége karjaiba omlik, majd ajándékokat oszt egy szatyorból a bányamentőknek, és mindenkit megölel, akit csak ér a közelben.

Forrás: AFP
Sepulveda boldogan integetett még az orvosi vizsgálat közben is (klikkeljen a képre, galéria nyílik)

05:52 Úton a második

Már a második bányász is úton van a felszínre. A 40 éves Mario Sepulveda volt az, aki a bányászokról videókat forgatott a mélyben, a többiek csak műsorvezetőnek becézik, miután sorra meginterjúvolta társait. Már most sok meghívása van különböző beszélgetős műsorokba.

05:30 Mosolygó elnök szónokol

Hamarosan mindet kiszabadítják a 33 bányász közül - ígérte rögtönzött beszédben a szélesen mosolygó Sebastian Pinera elnök. "Beteljesült, amiről Chile álmodott" - idézte a BBC.

05:28 Visszaküldték a mélybe a mentőkabint

Egy újabb bányamentővel visszaküldték a mélybe a mentőkabint a chilei bányászokért.

05:11

Megérkezett a felszínre az első kimentett bányász. Érkezését sziréna jelezte előre. A közelben állók hatalmas örömujjongásban törtek ki.

Forrás: AFP
Avalos és családja öröme (kattintson a képre a galériáért)

04:55 Útnak indult az első bányász a felszínre

Elindult a mentőkabin a felszínre Florencio Avalosszal, az első bányásszal a 33 mélyben rekedt közül. Avalost állapotos felesége várja odafent. ""

04:36 Megérkezett a bányászokhoz a mentőkabin

Megérkezett a mélyben rekedt bányászokhoz az első bányamentő. A 33 férfi 68 napja nem látott mást egymáson kívül, a félmeztelen bányászok körbe állták, és tapssal köszöntötték a mentőt - látható a CNN élő adásában.

04:18 Elindult az első ember a mélybe

Taps és kiáltások közepette kezdték leereszteni az első embert a bányászokhoz.

04:11 Készülődik az első bányamentő

Beszállni készül az első bányamentő a mentőkabinba, hogy alászálljon a 68 napja mélyben rekedt bányászokhoz.

04:05 Homokzsákokkal tesztelik a kabint

Homokzsákokat tettek a mentőkabinba, azzal eresztették bele ismét a mentőaknába, majd gyorsan ki is emelték az alkalmatosságot - jelentette a CNN.

03:23 Bejelentették ki lesz az első bányamentő, akit leküldenek

Manuel Gonzales, így hívják az első bányamentőt, akit leküldenek majd a mélybe a mentőkabinban - jelentette a CNN. A BBC szerint a férfi 20 éve dolgozik bányában, 12 éve bányamentőként.

03:16 Újra üresen küldték le a mélybe a mentőkabint.

Megint leküldték a mélybe a mentőkabint, amelyben ezúttal sem volt ember. Folytatódik a kabin tesztelése. Az első teszt után az egyik munkás egy kalapáccsal ütötte a kabin oldalát, nem tudni miért.

02:58 Visszahúzták az üres mentőkapszulát

Kihúzták a mentőkapszulát az aknából. Ezzel vége az első tesztnek. Hamarosan emberrel is ki fogják próbálni. A mentőkabin körübelül egy átlagos lift sebességével fog leereszkedni, illetve felemelkedni.

02:45 Énekelve biztatják a bányászokat

"Gyerünk bányászok, elérkezett megmentésetek éjszakája" - ezt kiabálták a mentésben résztvevők, miután leeresztették a Phoenix 2 mentőkabint az első tesztre a mentőaknába.

02:34 Leeresztik a mentőkapszulát

Leeresztik az üres mentőkapszulát az aknába - látható a CNN és a BBC élő adásában. Először 65 méteres mélységbe eresztik, hogy kitapasztalják hogyan viselkedik a járatban. Eközben a közeli Copiapó egyik terén ünnepi hangulatban, zászlókat lengetve figyeli a tömeg a mentés televíziós képeit egy kivetítőn.

02:27 Készülnek a kapszula tesztjére

A BBC és a CNN élő adásán látható, ahogy kezdik beengedni a mentőkapszulát a mentőaknába. Ez lesz az első teszt, hogy miként tudják leereszteni és felhúzni az alkalmatosságot a közel 700 méteres mélységbe. A sivatagi hidegben a kapszula körül örvénylő pára miatt olyan, mintha egy kis rakéta kilövésére készülnének.

02:10 Megvan a mentési sorrend

Telefonkábelt eresztenek le a mentőaknába, hogy javítsák a kapcsolatot a bányászokkal. Közben a hatóságok kiadtak egy listát a bányászok hozzátartozóinak arról, hogy milyen sorrendben fogják felhozni az embereket. A BBC szerint ez lesz a sorrend: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Víctor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona és Luis Urzua. Florenico Avalos apja azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy fia lehet az első, akit felhoznak a mélyből.

01:53 Az összes chilei harang szólni fog

Pinera elnök megkérte az összes chilei templomot, hogy kongassák meg a haragokat, ha az első bányász felért a felszínre. A mentőkapszula már a mentőakna felett lóg, a mérnökök körülötte serénykednek. Pletykák szerint másfél órán belül fent lesz az első bányász - írja a Guardian

Mi is ez?
Harminchárom bányászt mentenek ki közel 700 máteres mélységből, a chilei Atacama sivatagban található Copiapó közelében fekvő réz- és aranybányából. A bányászok augusztus 5-én ragadtak a mélyben egy bányaomlás után. Sorsukról senki nem tudott semmi, mire 17 nap múlva kiderült, hogy életben vannak. A bányászok eddig 68 napot töltöttek a mélyben, kiszabadulások már csak órák kérdése. Előttük soha senki nem maradt életben ilyen sokáig hasonló bányabalesetek során. A bányászokról szóló összes cikkünket itt találja.



01:28 Húsz nagy helikopter zaja

Egyre hűvösebb van a mentőakció, remény táborának nevezett helyszínén - jelentette a Telegraph. A hideg várhatóan kellemetlenül érinti majd a bányászokat, akik több mint két hónapja 32 Celsius fokos melegben vannak a mélységben. A BBC helyszíni tudósítása szerint a bányászoknak az utolsó napokban nehéz dolguk volt, a közeledő mentőfúrás zaja miatt is. Azt mondták, olyan volt, mintha 20 nagy helikopter zúgott volna a fejük fölött.

01:08 Már megvan, ki megy le először a bányászokhoz

A bányászati miniszter szerint már kiválasztották azt a bányamentőt, aki elsőként száll alá a mélységbe, de nem árulta el ki lesz az. Azt is mondta, hogy azt reméli, még (helyi idő szerint) éjfél előtt fel tudják hozni az első bányászt.

00:55 Még órák vannak hátra a startig

Laurence Golbourne chilei bányászati miniszter közölte, legalább két óra, mire elkezdődik a mentőakció, addig tesztelik a mentőkabint a mentőaknában. A tudósítások előzőleg arról adtak hírt, hogy az akció helyi idő szerint kedd este nyolckor (Magyarországon szerda hajnali egy) kezdődik.

00:39 A lyukhoz görgetik a mentőkabint

Egy utolsó közös fotóra gyűltek össze az akció kezdete előtt a mentőegységek. A BBC szerint a bolíviai bányász csak a negyedik lesz, akit felhoznak előtte egy chilei bányászt, Juan Illanest hozzák ki. A mentőkabint - amit Phoenixnek kereszteltek el - már a chilei elnök is megvizsgálta, a BBC élő adásában látható, hogy a kabint rögzítették a leeresztő kábelhez,és a lyukhoz görgetik.

00:24 Gyárkéményként füstölnek a bányászok

A mélyben lévő bányászok eközben úgy füstölnek izgalmukban, mint a gyárkémény - jelentette Twitteren a Guardian tudósítója, aki szerint a bányászok kijelentették, addig nem hagyják el a számukra kijelölt kórházat, amíg utolsó társukat is ki nem húzták.

00:16 Obama is szurkol

Barack Obama amerikai elnök közleményben biztatta a bányászokat és családjaikat. A hozzátartozókat egy gyors tájékoztatóra hívták a mentés szervezői, feltehetően hogy megbeszéljék velük a mentőakció részleteit, és a bányászok felhozásának sorrendjét.

00:01 Előkészítik az első mentőkabint

Bányamentők gyülekeznek a bányászokhoz vezető kürtő közelében, amelynek hamarosan felemelik a fedelét, és leeresztik a mentőkabint - jelentette a Telegraph.

23:56 Orvosok fogadják majd őket

A felszínre érkező bányászokat orvosok fogadják és vizsgálják meg egy egészségügyi sátorban, amelyet a bánya bejáratánál alakítottak ki. Ha egészségesnek találják őket, egy másik sátorban találkozhatnak családjukkal, majd helikopterrel egy közeli kórházba viszik őket, ahol két napig megfigyelés alatt lesznek.

Forrás: AFP
Várakozó hozzátartozók (a képre kattintva galéria nyílik)

22:30 Szirénaszó jelez minden felszínre hozott bányászt

Szirénaszó és villogó lámpa fogja jelezni minden egyes bányász felszínre érkezését. A mentőakciót a helyszínen kíséri figyelemmel Sebastian Pinera chilei elnök, de odavárják Evo Morales bolíviai elnököt is (a bányászok között bolíviai is van). A Telegraph szerint az első bányász, akit a felszínre hoznak a 31 éves Florencio Avalos lesz, a második a csoport szóvivője, Mario Sepulveda, a harmadik pedig a bolíviai Carlos Mamani.

21:48 Az összefogás erejéről beszélt a csoport vezetője

Küszöbön áll a kimentése annak a 33 bányásznak, akik augusztus elején rekedtek egy chilei rézbánya 700 méteres mélységében. A mentőakció hivatalosan helyi idő szerint este nyolckor kezdődik (magyarországi idő szerint szerda hajnali egykor), bár meg nem erősített hírek szerint akár 1-2 órával hamarabb is elindulhat a mentés. A bányászokat egy mentőkabinban fogják kiemelni egyenként.

"Életünknek olyan szakaszát töltöttük itt, amit egyikünk sem tervezett, és reméljük, soha többé nem kell újra átélnünk, de hát ilyen a bányászok élete" - mondta a Guardiannak Luis Urzua, a bányászok művezetője, akire nemzeti hősként tekintenek Chilében. "Mindig azt mondjuk, amikor lemegyünk, hogy tiszteld a bányát, és reménykedj, hogy kijutsz."

Forrás: AFP
Mentőegységek sürgölődnek a mentőakna körül (nézze meg galériánkat a képre kattintva)

Ő volt az, akinek a vezetésével a bányászok túlélték mélyben rekedésük első 17 napját, amikor semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal. Ezekben a kritikus napokban a bányászok 48 óránként ehettek egy kanálnyi tonhalkonzervet, hogy képesek legyenek minél tovább kitartani. Urzua, aki a 33 bányász közül utolsóként fogja elhagyni a menedékül szolgáló vágatokat, azt mondta a brit lapnak, meghajlik emberei képessége előtt, hogy ennyire össze tudtak fogni a bajban.

A Guardiannak nyilatkozott az a bányász is, aki a 33 közül elsőként fog a felszínre jönni. Richard Villaroel felesége kilenc hónapos állapotos, a héten várják közös gyereküket. "Egész éjjel nem aludtam, nem ment" - mondta a férfi, aki szeretettel üdvözölte családját.