"A magyarok örök vesztesek" - a világ is figyeli a kolontári gát sorsát

Vágólapra másolva!
A hétvégén is világszerte, sokszor címlapon számoltak be a lapok és az internetes portálok a magyar iszapkatasztrófáról. Az AP arról ír, hogy az iszapkatasztórfa csak egy a magyarokat sújtó szerencsétlenségek sorában. Az iszapon kívül Andy Vajna új, budapesti éttermének megnyitója is be tudta magát verekedni a nemzetközi hírekbe.
Vágólapra másolva!

Minden új, az iszapkatasztrófával kapcsoltos fejleményről vezető helyen számolt be a világsajtó a hétvégén is. Az AP hírügynökség nyomán Indiától az Egyesült Államokig egy sor lap tudósított Kolontár kitelepítéséről, a gáton megjelent új repedésről, és arról, hogy az északi fal valószínűleg le fog omlani, ezért új gátat kezdtek építeni az elöntött faluban. Hétfőn reggel is címlapon foglalkozik a katasztrófával a CNN hírportálja, a BBC és a Guardian is.

Az AP a híradások mellett egy hosszú cikkben foglalkozott azzal, hogy az iszapkatasztrófa csak egy a magyarokat sújtó balszerencsék sorában. "Előbb a törökök, aztán az osztrákok, majd a szovjetek, akik, a kommunista blokk fő aluminíumtermelőjévé tették Magyarországot" - sorolta egy ajkai bányász a magyarok balsorsát a hírügynökségnek. A cikk ezen kívül megemlékezik a gazdasági válságról, a svájci frankban eladósott magyarokról, a Jobbikról és a Magyar Gárdáról is, és idézi Seress Rezső Szomorú Vasárnap című dalát, és a magyar Himnuszt, külön kiemelve, hogy abban is az évszázados balsorsról van szó. "A magyarok mindig úgy látják, hogy a pohár a félig üres" - mondta az AP-nek Böhm Ádám szociológiaprofesszor, aki szerint a magyarok magukat örök vesztesnek tartják.

Ajkáról jelentkezett be az Al-Jazeera hírtelevízió riportere is, aki a Jobbik képviselőjét kérdezte meg, miután sikertelenül próbálta meginterjúvolni a Mal Zrt. vezetőit. "Ők nem szeretik a sajtót, nem szeretik a nyilvánosságot, nem szeretik az információt. Szeretnek a háttérben maradni, nagyon gazdag emberek" - nyilatkozta a csatornának Bödecs Barnabás a Jobbik nevében. Az [origo] iszapkatasztrófáról szóló összes cikke megtalálható ezen a linken, a helyszínen készült képeinket itt találják.

Jobb viszonyban van a nyilvánossággal és a sajtóval Robert De Niro és Jeremy Irons, akik sok magyar híresség mellett részt vettek vasárnap este Budapesten, Andy Vajna filmrendező új éttermének megnyitóján. Valószínűleg a két világsztárnak köszönhető, hogy a Nobu megnyitójáról képes tudósítást közölt többek között a Broadway World című internetes portál. A megnyitóra felvonuló világsztárokat és a hazai hírességeket itt, az [origo] képes, videós tudósításában is megnézhetik.