Nem jelentkeztek még a magyar békefenntartó elrablói

Vágólapra másolva!
Még nem jelentkeztek, és váltságdíjat sem követeltek a Dárfúrban elrabolt magyar békefenntartó elrablói. Papp Istvánt az ENSZ-BT küldöttség szudáni kétnapos látogatásának első napján, csütörtök este hurcolták el a szudáni El-Fasehrben.
Vágólapra másolva!

"Úgy tudjuk, este nyolc óra körül három fegyveres férfi, egyikük egy AK-47-es gépfegyverrel, egy társa pedig pisztollyal felszerelkezve bejutott a falakon belülre, majd behatoltak a munkatársaink házába, ahol megverték őket. Kettejüket megkötözték és a házban hagyták, hármukat pedig magukkal vitték" - mondta Christopher Cycmanick az ENSZ dárfúri missziójának kijelölt szóvivője a pénteken, az észak-darfúri El-Fasehrben elrabolt magyar Papp Istvánról.

A szóvivő szerint a fegyveresek ezután az UNAMID egy közelben parkoló gépkocsijához vitték a férfiakat, és elindultak velük a kapu felé. "Két munkatársunknak sikerült kiugrania a mozgó autóból, de sajnos a harmadik bent maradt a kocsiban" - tette hozzá.

"Azóta nem hallottunk róla, nem tudjuk, hogy mi történt vele az elmúlt két napban" - mondta a szóvivő, aki szerint az elrabolt járművet már megtalálták a városban. "Nem tudjuk, kik az elrablói, és hogy mi volt az indítékuk. Csak azt reméljük, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtaláljuk, méghozzá egészségesen".

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a misszió kezdete, 2008 januárja óta 27 békefenntartót vesztettek el Dárfúrban, ám több elrabolt munkatársuk épségben került elő. "Reméljük így lesz ez a mostani esetben is" - fogalmazott. "Nemcsak kollégám, de barátom is az elrabolt személy. Tudom, hogy nagyon elkötelezett volt az itt végzett munkája iránt, nagyon lefoglalta, amit csinált. Úgy tudom, hogy jelenleg ő az egyetlen magyar civil munkatársunk a misszióban" - tette hozzá.

Mint mondta, az országba érkezett magyar szakértők a szudáni kormánnyal és az UNAMID vezetőivel folytatnak magas szintű megbeszéléseket az ügyben. "A tárgyalások részleteit nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy a színfalak mögött rengeteg munka folyik a magyar férfi kiszabadítására" - mondta Christopher Cycmanick.