Elérték a mélyben rekedt chilei bányázokat

Vágólapra másolva!
Közel két hónap után elérte az első fúrószerkezet a 700 méteres mélyésgben rekedt chilei bányászokat, így napokon belül megkezdődhet a felszállításuk.
Vágólapra másolva!

Szombaton elérték a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászokat - adta hírül a BBC. A bányaomlás miatt szerencsétlenül járt 33 bányász augusztus eleje óta várja a mentőcsapatokat.

Csütörtökön alig száz méterre volt a legközelebbi fúrófej a mélyben rekedt chilei bányászok menedékétől. A fúrás sebességét azonban le kellett csökkenteni, mivel a fúrófej a bánya egyik vágata közelében van, és át kell haladniuk egy geológiai törésvonalon is. Az alagutat a bányamérnököknek még fel kell majd mérniük, hogy meg kell-e erősíteni belülről a vágatot, mielőtt leeresztenék a mentőkapszulát. Ha nem, akkor sokkal gyorsabban végezhetnek a mentéssel.

A bányászok kijuttatásában 16 tagú mentőcsapat - tűzoltók, bányamentők, hegymászók - dolgozik majd, ők kettesével 12 órás műszakokban szállnak alá a bányába, hogy segítsenek a lent rekedteknek beszállni a mentőkabinba. Egy ember felhozatala legalább egy órába kerül majd. A mentőalakulatok szerint minden készen áll az akcióra, hatalmas darukkal készülnek leereszteni a mentőkabint, és végül napszemüvegeket is beszereztek, hogy a hónapok óta sötétségben lévő bányászok szemét ne bántsa majd a napfény.őket. A chilei bányaszerencsétlenségről szóló cikkeinket itt olvashatja.)