Tankerhajó ütközött teherhajóval a La Manche-csatornán

Vágólapra másolva!
Üzemanyagot szállító tankerhajó szenvedett balesetet a La Manche-csatornán. A tanker egy teherhajóval ütközött az éjszaka, és rengeteg vizet nyelt: a legénységet kimentették, de még nem tudni, mi lesz a hajó sorsa, és hogy a tengerbe jut-e a szállított üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Üzemanyag-szállító tanker ütközött teherhajóval az Anglia és Franciaország közötti La Manche-csatornán, a francia partok közelében - írja a BBC. Az ütközés péntekre virradó éjszaka történt, a hajó azóta süllyed, az AFP hírügynökségnek nyilatkozó tengerészeti hatóságok szerint nagy mennyiségű vizet nyelt, de még úszik.

A máltai zászló alatt hajózó YM Uranus úgynevezett Pygas üzemanyagot szállított, de egyelőre nincs információ arról, hogy a nagy mennyiségű benzolt tartalmazó anyag kijutott-e a tengerbe. A tanker egy panamai teherhajóval, a Hanjin Richzaddal ütközött: a tanker 13 fős legénysége mentőcsónakokon hagyta el a hajót, majd a francia parti őrség helikopterrel menekítette őket egy katonai bázisra.

Az ütközés helyszínére tart a francia haditengerészet egyik fregattja és egy vontatóhajó is, de a mérnökök még vizsgálják, hogy kikötőbe lehet-e vontatni a tankert a szállított anyag kiömlése nélkül - írja a BBC. A brit parti őrség egyik tisztviselője közölte, hogy egyelőre a brit partok nincsenek veszélyben, nincs ok az aggodalomra. A tiszt szerint jelenleg a francia hatóságoknak igyekeznek segítséget nyújtani.

A két ütköző hajó közül a tanker 120 méter hosszú volt, és az olaszországi Porto Margherából tartott Amszterdamba. A 191 méter hosszú teherhajó a spanyol Las Palmasról a szintén holland Rotterdam kikötőjébe készült, és a francia Ouessant szigetétől délnyugatra ütköztek össze.

A csatorna a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonala, ahol naponta több mint 400 hajó közlekedik. A tengerszakaszon már bevezettek egy radaralapú irányítórendszert, ennek ellenére továbbra is történnek ütközések