Észak-Korea megerősítette, hogy Kim Dzsong Il fia vezeti tovább az országot

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítette egy észak-koreai pártvezető, hogy Kim Dzsong Il diktátor legkisebb fia fogja átvenni a kommunista ország irányítását.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor legkisebbik fia, Kim Dzsong Un lesz az ország következő legfőbb vezetője - erősítette meg nyilvánosan egy magas rangú észak-koreai tisztségviselő pénteken. Jang Hjong Szop, az észak-koreai állampárt egyik vezetője az APTN (AP Television News) tévécsatornának adott exkluzív interjúban a 27 éves fiút mint "fiatal tábornokot" emlegette, aki apja hatalmának örököse lesz.

Jang elmondta: az észak-koreai nemzet megtiszteltetésnek érzi, hogy a jövőben Kim Dzsong Unnak szolgálhat majd. "Népünk büszke arra, hogy generációról generációra nagyszerű vezetőkkel van megáldva" - hangsúlyozta a politikus. A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Kim Dzsong Un gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára egészen szeptember végéig, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli gyűlésén. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, s a központi katonai bizottság alelnöke lett. Szeptember 30-án pedig a KCNA állami hírügynökség első alkalommal tett közzé fényképet a leendő vezetőről.