Korrupcióval vádolják a leváltott moszkvai polgármester helyettesét

Vágólapra másolva!
Kenőpénzek elfogadása miatt vádat emeltek a nemrég menesztett moszkvai polgármester korábbi helyettese ellen kedden, míg egy másik városvezetőt felmentettek posztjáról. A sajtó szerint valami készül a felmentett moszkvai vezető ellen, aki eltávolítása után új, demokratikus mozgalmat hirdetett.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek korrupció miatt az orosz államfő által nemrég menesztett moszkvai polgármester korábbi helyettese, Alexandr Rjabinin ellen - közölte kedden az ügyészség szóvivője. Jurij Luzskovot, aki csaknem 18 éven volt az orosz főváros vezetője, a múlt héten mentette fel posztjából Dmitrij Medvegyev azzal az indokkal, hogy elvesztette a bizalmát benne.

Rjabinint szeptemberben mentették fel posztjából. Az ügyészség szóvivője szerint a vádemelés alapja, hogy kenőpénzeket fogadott el. A szóvivő szerint elegendő bizonyíték van a vádemeléshez, de a vizsgálat folytatódik.

A Luzskov volt jobb keze elleni vád mellett szintén keddi hír, hogy a menesztett polgármester másik korábbi szövetségesét, Moszkva északi részének polgármesterét, Oleg Mitvolt kedden felmentették beosztásából. Ezt a felesége közölte, hozzátéve: férje éppen betegszabadságon van, és "nem érti, mi folyik itt".

A New Times nevű lap hétfői számának adott interjújában Luzskov azt mondta, hogy új mozgalmat akar indítani, mert "a demokratikus reformokért" akar fellépni. "Politizálni annyit jelent, hogy lehetővé tesszük a demokratikus törvények bevezetését. Jelenlegi kormányunk pedig olyan jogszabályokat alkalmaz, amelyek nem demokratikusak" - mondta a volt polgármester, akinek felesége az ország leggazdagabb üzletasszonyává vált Oroszországban, miközben ő polgármester volt.

Az interjúban azt is közölte, hogy "becsületesen vezette a város, ezért nem fél, de számít arra, hogy esetleg eljárást indítanak ellene vagy felesége ellen." Közben a pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin törvénysértésekkel gyanúsította meg Luzskovot, ami az AFP francia hírügynökség szerint egyértelmű jele, hogy "valami készül a felmentett moszkvai vezető ellen". Kudrin, aki régóta Luzskov ellenfele volt, az állami tévé által is bemutatott gazdasági fórumon, kijelentette: " A moszkvai városházán született döntések legalább negyedét titokban hozták meg, szűk körben, és soha nem publikálták azokat."

A Luzskovról írt portrénkat itt elolvashatja.