Életfogytiglant kapott a Times Square-en robbantásra készülő férfi

Vágólapra másolva!
Elítélték azt a pakisztáni származású amerikai férfit, aki megpróbált felrobbantani egy robbanószerekkel megrakott autót a New York-i Times Square-en. A bíróság életfogytiglani börtönre ítélte a robbantás kísérletéért, a férfi korábban azt mondta, újra megpróbálkozna a merénylettel.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték kedden azt a pakisztáni származású amerikai férfit, aki autóba rejtett pokolgépet próbált meg felrobbantani a New York-i Times Square-en. Az ítéletet New Yorkban hirdették ki.

A 31 éves Faisal Shahzad júniusban elismerte bűnösségét a május 1-jén Közép-Manhattanben megkísérelt merénylet miatt. Vallomása szerint Pakisztánban a Tehrik-e-Taliban nevű tálib csoport képezte ki a robbantásra és 12 ezer dollárral ez a szervezet finanszírozta a kudarcot vallott támadást. Shahzad nem tanúsított megbánást és mosolyogva fogadta a tízpontos vádirat alapján meghozott ítéletet. Ezek között szerepel a tömegpusztító fegyver bevetésére irányuló kísérlet és a terrorcselekmény elkövetésére irányuló kísérlet. A merénylő a kihallgatások során elmondta: ha tehetné, ismét megkísérelné a robbantást.

"Erősítsétek meg magatokat, a muszlimokkal vívott háború megkezdődött" - mondta Shahzad az ítélet kihirdetése előtt, hozzátéve, hogy "küszöbön áll" az Egyesült Államok veresége. Az ítéletet kihirdető bíró azon megjegyzésére, hogy a börtönben lesz ideje elgondolkodni azon, hogy mit ír a Korán a gyilkosságról, Shahzad azt válaszolta: "A Korán felhatalmaz bennünket arra, hogy megvédjük magunkat. Én csak ennyit tettem."

Shahzadot május 3-án, vagyis két nappal a merényletkísérlet után kényszerítették leszállásra egy a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtérről épp indulni készülő gépről. A terrorista május 1-jén egy füstölgő, Nissan Pathfindert hagyott a Times Square-en, amelyben a tűzszerészek több zsák műtrágyát, két teletöltött ötgallonos benzinkannát, 152 darab M-88-as petárdát, három propánpalackot és két, vezetékekkel összekötött ébresztőórát találtak.

A merényletkísérlet előtt Shahzad heteken át figyelte a Times Square-t élőben bemutató webkamerákat, hogy megállapítsa, a nap mely szakában a legsűrűbb ott a tömeg, hogy a lehető legnagyobb pusztítást tudja okozni.