ABC: Európai reptereket fenyeget terrortámadás

Vágólapra másolva!
Terrortámadás fenyeget több európai repülőteret az ABC amerikai tévétársaság szerint. A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy várótermekben csapnának le az iszlamista támadók, akik már megérkeztek Európába.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb öt jelentős európai repülőteret fenyeget terrortámadás - állította hétfőn az ABC amerikai tévétársaság egy névtelenséget kérő rendvédelmi forrásra hivatkozva. Az iszlamista támadók a forrás szerint feltehetően a termináloknak a biztonsági zónán kívüli területein, így a várótermekben csapnának le. Az ABC informátorai úgy tudják, hogy a Pakisztánban kiképzett terrorcsoportok már Európában vannak.

Az amerikai tévécsatorna szerint az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy Európában az 1985-ös római és bécsi terrortámadáshoz hasonló merényletek történhetnek.

Az ABC hétfői beszámolója egybecseng azokkal a korábban felmerült vélekedéssel, hogy a terroristák a 2008-as, mumbai támadások mintájára "puha" célpontok, turisták által tömegesen látogatott helyek ellen akarnak támadást indítani (az indiai Mumbaiban a támadásnak 166 halálos áldozata és több mint 300 sebesültje volt). A Fox News csatorna két hírszerzési forrásra hivatkozva például a párizsi Eiffel-tornyot és egy a berlini Brandenburgi kapu közelében található luxusszállodát nevezte meg a potenciális célpontok között. A listán ott szerepel még a párizsi Notre Dame, a berlini Központi pályaudvar és az Alexanderplatz tévétornya is. A Fox egyik informátora szerint megerősítették a brit királyi család védelmét.

A CNN korábban arról számolt be, hogy Németországban Ramstein és Kaiserslautern környékén a hétvégén kijárási tilalmat hirdettek az amerikai hadsereg és légierő ott állomásoztatott tagjai számára és ideiglenesen megtiltották számukra a támaszponton kívüli egyenruha-viselést. A ramsteini támaszpont őrzésében bevezették a második legszigorúbb fokozatot. Ugyancsak a CNN jelentette, hogy Hamburgból iszlám országokból származó uniós állampolgárok egy csoportja utazott Pakisztán törzsi területeire, hogy ott Európa elleni terrortámadást készítsen elő.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI vasárnap úgy tájékoztatta az amerikai települések rendvédelmi szerveit, hogy az Egyesült Államok területén a rendelkezésre álló információk szerint jelenleg nem fenyeget terrortámadás.