Vágólapra másolva!
5 millió dollárt fizetett az amerikai kormány pénzéből egy Afganisztánban fejlesztő amerikai cég a táliboknak, cserébe azért, hogy ne támadják meg őket. Erről a Los Angeles Times számolt be egy kormányzati vizsgálatra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Egy afganisztáni fejlesztési projekt alvállalkozói az amerikai költségvetésből származó 5 millió dollárral vesztegettek meg tálibokat annak fejében, hogy az iszlamista fegyveresek nem támadják meg őket - jelentette egy kormányzati vizsgálatra hivatkozva csütörtökön a Los Angeles Times.

A Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a Development Alternatives nevű amerikai cég, amely egy 349 millió dollár értékű infrastrukturális projektet nyert el Dzsalálábád térségében, alvállalkozóin keresztül a jelek szerint védelmi pénzt fizetett a táliboknak. A feltételezett ügyletben minden valószínűség szerint a helyi hatóságok töltötték be a közvetítő szerepet.

Az afgán hatóságok rendszerint 20 százalékot kérnek azért, hogy a hasonló ügyleteket nyélbe üssék - írta a Los Angeles-i lap. Az eset a lap szerint csak egy példa a meglehetősen elterjedt gyakorlatra Afganisztánban, de ritkán fordul elő, hogy a hasonló ügyek eljutnak a kormányzati vizsgálat stádiumába.

A Develpoment Alternatives az alvállalkozókra bízta, hogy szervezzék meg saját védelmüket a háborús övezetben, így a kifizetéseket azok tárgyalták le a hivatalnokokkal. A Los Angeles Times szerint az afgán hatóságok rendszerint minden üzletből 20 százalék részesedést kérnek a védelem megszervezéséért.

A fejlesztési ügynökség arra nem tett javaslatot a Development Alternativesnak, hogy hogyan fehérítse ki a kifizetés gyakorlatát, inkább annak megfontolását javasolta, hogy valóban bölcs elhatározás-e az adott térségben tevékenykedni. A vizsgálat egyúttal azt is megállapította, hogy a cég egyik afgán alkalmazottja sápot szedett a helyi alvállalkozóktól a számukra kiosztott megbízásokért cserébe.