Csak ideiglenes kapuőrt találtak Obamának

Vágólapra másolva!
Egyik főtanácsadója, Peter Rouse helyettesíti átmenetileg Barack Obama amerikai elnök távozó kabinetfőnökét, a Fehér Ház egyik legszínesebb egyéniségének számító Rahm Emmanuelt. A chicagói politikába távozó kabinetfőnököt érzelgős sajtótájékoztatón búcsúztatták. Utóda nem akar végleg kabinetfőnök maradni, mert nem nagyon szereti a nyilvános szerepléseket.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatón búcsúztatta el Barack Obama amerikai elnök kabinetfőnökét, Rahm Emmanuelt, aki várhatóan a chicagói politikába távozik. "Amikor elnökké választottak, kellett valaki, akire éjjel-nappal számíthatok" - mondta Obama Rahm Emmanuelről, aki szerinte "hatalmas energiát és lelkesedést visz minden egyes munkába, amivel csak foglalkozni kezd". "Minden várakozásomat felülmúlta... borzasztóan fog hiányozni" - mondta az elnök, majd megölelték egymást a szintén elérzékenyült beszédet mondó kabinetfőnökkel.

A talán leginkább gyakori káromkodásairól ismert Rahm Emmanuellel a Fehér Ház egyik legszínesebb egyénisége távozik. A kabinetfőnökről szóló portrénkat itt olvashatja el. Posztját ideiglenesen helyettese, Obama egyik főtanácsadója, Pete Rouse tölti majd be. Róla Obama azt mondta, "gyakorlott problémamegoldónak ismerjük, és jó híreim vannak a számára - egy csomó megoldandó problémánk van".

Obama hosszú távon új embert keres a kabinetfőnöki posztra, amely az egyik legfontosabb és legnagyobb terheléssel járó tisztség, rajta keresztül vezet ugyanis az út az elnökhöz, és rá hárul a legkülönbözőbb konfliktusok kezelésének jelentős része is. Rouse nem szeretne hosszú ideig kabinetfőnök maradni, a CNN-nek nyilatkozó, meg nem nevezett tisztségviselők szerint azért, mert nem szeret reflektorfényben lenni. Rouse "még sosem látott olyan kamerát, vagy mikrofont, amellyel ki lett volna békülve" - viccelődött róla Obama.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője szerint néhány hónapig még nem várható végleges döntés az új kabinetfőnök személyéről. Az elnöki stáb átalakítása egyébként már régóta várható volt, miután Obama népszerűsége jelentősen csökkent megválasztása óta, a többség már nem elégedett azzal, ahogy munkáját végzi. A felmérések szerint a legtöbben azt kifogásolják, hogy nem sikerült felpörgetni a gazdaságot, és továbbra is magas - 10 százalék körüli - a munkanélküliség. Novemberben törvényhozási választások lesznek az Egyesült Államokban, addig a kampányra koncentrál a Fehér Ház is, de nem lenne meglepő, ha utána bejelentenének egyéb kormányzati változásokat is.