Rendőrök lázadtak fel Ecuadorban

Vágólapra másolva!
Rendőrök és katonák robbantottak ki lázadást Ecuador több városában, hogy az őket érintő megszorítások ellen tiltakozzanak. Az elnök - aki egy tüntetésen annyi könnygázt szívott, hogy kórházba került -, államcsínyről beszél. A városokban fosztogatások kezdődtek, a zendülők elfoglalták a főváros repterét, és barikádokat emeltek az utakon.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdettek Ecuadorban, ahol zendülés tört ki, melyben főként rendőrök vesznek részt. A rendőrök elfoglalták és lezárták a főváros, Quito repülőterét. Rafael Correa elnök szerint államcsíny-kísérlet történt. Az elnök előzőleg elment egy ellenzéki tüntetésre, ahol megpróbálta lecsillapítani a tömeget, de kénytelen volt visszavonulni. A tüntetők amiatt tiltakoznak, hogy egy új törvény elveszi a közszolgáknak, köztük a rendőröknek járó juttatásokat. A zavargások több városra is átterjedtek a BBC szerint, ezért a szomszédos Peru lezárta az ecuadori határátkelőket.

A fegyveres erők tagjai - főként rendőrök, de több katona is - csütörtökön reggel kezdtek tüntetni a megszorítások ellen. Később barikádokat emeltek számos fontos útvonalon. A televíziók által sugárzott felvételeken Quito, és más városok utcáin autógumikat gyújtogató rendőröket mutattak. Elfoglalták a nemzeti tanács épületét is.

Rafael Correa elnök beszédet mondott az egyik tüntetésen a katonák és rendőrök előtt. "Ha meg akarjátok ölni az elnököt, akkor itt áll előttetek. Öljétek meg, ha akarjátok, ha elég bátrak vagytok hozzá" - mondta. "Ha el akarjátok foglalni a támaszpontokat, ha védelem nélkül hagynátok a polgárokat, ha a rendőrség küldetését el akarjátok árulni, csak tessék. De a kormány megteszi, amit meg kell tennie. Az elnök egy lépést sem hátrál."

Szavai ellenére azonban kénytelen volt egy gázmaszkot felvéve visszavonulni, miután a tüntetők könnygázzal kezdtek lőni. A könnygáz belélegzése mitt az elnök kórházba került, ahol a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy rátámadtak a tüntetők. "Egyenesen ránk lőtték a könnygázt, az egyik az arcom mellett robbant fel. Az elnökre lőttek, a saját biztonsági erőink" - nyilatkozta felháborodva, majd államcsínynek nevezte a történteket, amelyet szerinte az ellenzék irányít.

Eközben a BBC szerint mintegy 300 katona átvette az irányítást a főváros repülőtere felett, és lezárta azt. Azt követelték, hogy a kormányzat legyen jobban tekintettel a katonaságra a megszorítások idején. A történtek ellenére a fegyveres erők főparancsnoka, Luis Ernesto Gonzalez Villarreal kijelentette, a katonaság kitart a kormány és az elnök mellett.

Több helyi médium is beszámolt arról, hogy az országban több helyen fosztogatások kezdődtek. Az ecuadori központi bank arra kérte az állampolgárokat, hogy ne vigyenek el pénzt a bankokból. A BBC-nek egy szemtanú azt jelentette, hogy több Quito-i bankfiókot felrobbantottak, szerinte Ecuador "katasztrófa sújtotta övezetté változott". A zavargások miatt több iskolát és boltot is bezártak. A BBC-nek nyilatkozó szemtanú szerint a lakosok nem mernek kimenni az utcára.