A hétvégén elmegy Obama kapujának őrzője

Vágólapra másolva!
Várhatóan pénteken bejelenti távozását Rahm Emanuel, Barack Obama amerikai elnök kabinetfőnöke, aki indulni akar Chicago polgármesteri székéért. A káromkodásairól és durva stílusáról ismert Emanuel távozásával az egyik legszínesebb egyéniségét veszíti el a nehéz politikai kihívásokkal szembenéző Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

Pénteken bejelenti lemondását a Fehér Ház kabinetfőnöke, Rahm Emanuel, és megkezdi kampányát a chicagói polgármesteri poszt elnyerésére - írja az AP hírügynökség a kabinetfőnökhöz közel álló névtelen forrásokra hivatkozva. Két közeli ismerős is azt állította, hogy Emanuel még a hétvégén visszatér Chicagóba, és elkezdi körbejárni a város különböző részeit, hogy választókkal találkozzon.

Az AP által idézett források szerint egyelőre nem világos, hogy Emanuel mikor fogja bejelenteni hivatalosan, hogy indulni akar a polgármesteri székért, de hamarosan el fog indítani egy weboldalt a kampányüzeneteivel.

Chicago több mint húsz éve hivatalban lévő polgármestere, Richard Daley szeptember elején jelentette be, hogy nem indul újra a posztért a 2011-ben esedékes választáson, és ezzel egyből megindultak a találgatások Emanuel jelöltségéről. Korábban maga a kabinetfőnök is jelezte, hogy ha Daley egyszer visszavonul, akkor meg fog próbálkozni a tisztség elnyerésével.

A megválasztása előtt szintén a Michigan tó partján fekvő nagyvárosban élő Barack Obama elnök stábjában több egykori chicagói bizalmasa is dolgozik, Emanuel távozásával pedig az egyik legszínesebb egyéniséget fogja elveszíteni. Az ötvenéves politikust az őt ismerők úgy írják le, hogy rendkívüli a munkabírása, nagyon ambiciózus, de szereti a durva vicceket, és szinte minden mondatában van egy káromkodás. Az egyik leggyakrabban idézett történet róla az, hogy még kezdő politikusként egyszer maffiafilmekbe illő módon döglött halat küldött egy közvélemény-kutatónak, aki magára haragította. (Emanuelról szóló portrénkat itt találja.)

A Fehér Házban a kabinetfőnöki pozíció az egyik legfontosabb és legnagyobb terheléssel járó tisztség, rajta keresztül vezet ugyanis az út az elnökhöz, és rá hárul a legkülönbözőbb konfliktusok kezelésének jelentős része is. A kiszivárgott információk szerint Emanuel távozásával átmenetileg az elnök egyik főtanácsadója, Pete Rouse foglalhatja el a posztot, és elképzelhető, hogy tartósan is betölti majd a tisztséget.

Amúgy is várható volt az elnöki stáb átalakítása, miután Obama népszerűsége jelentősen csökkent megválasztása óta, a többség már nem elégedett azzal, ahogy munkáját végzi. A felmérések szerint a legtöbben azt kifogásolják, hogy nem sikerült felpörgetni a gazdaságot, és továbbra is magas - 10 százalék körüli - a munkanélküliség. Novemberben törvényhozási választások lesznek az Egyesült Államokban, addig a kampányra koncentrál a Fehér Ház is, de nem lenne meglepő, ha utána bejelentenének egyéb kormányzati változásokat is.