Az államot és a vállalatot perlik a chilei bányászok családjai

Vágólapra másolva!
Legalább fejenként egymillió dollár kártérítést követelnek a chilei államtól és a San Esteban bányavállalattól az augusztus elején a föld alatt rekedt munkások családjai. A bányászok a mentőalakulatok szerint leghamarabb november elején jöhetnek a felszínre.
Vágólapra másolva!

A 33, augusztus eleje óta 700 méteres mélységben rekedt chilei bányász közül 27 családja nyújt be keresetet csütörtökön a San Esteban bányavállalat és az állam ellen - közölte az AFP francia hírügynökség egy helyi rádióra hivatkozva. "A társaság ellen, mert övék a bánya, az állami alkalmazottak ellen, mert nem tették a dolgukat, és a chilei állam ellen" - mondta Brunilda Gonzalez, a bányához közeli Caldera város polgármestere.

A bányászok családjait támogató Gonzalez szerint a kártérítésnek "ahogy más országokban is" legalább egymillió dollárnak kellene lennie fejenként. A polgármester azt mondta: a bíróság dolga lesz megítélni, hogyan oszlik meg a felelősség, vagyis mekkora összeget kell a társaságnak, illetve az államnak állnia.

A 32 chilei és egy bolíviai bányás augusztus 5-én rekedt a föld alatt egy bányaomlás következtében. A mentőcsapatok már több mint 300 métert haladtak annak a járatnak a fúrásával, amelyen keresztül egy speciális mentőkapszulában a felszínre hozzák majd őket. A mentők szerint a bányászok leghamarabb november elején szabadulhatnak ki.