Vágólapra másolva!
Biszku Béla kapta a legnagyobb figyelmet a világsajtóban csütörtökön, de a romaellenes Jobbik és a magyar bevándorlók is újra bekerültek a legolvasottabb lapokba. Pécsi kutatók, magyar műkörmösök, egy díjnyertes természetfotós és a jó magyar fa is vitte az ország hírét.
Vágólapra másolva!

Kihallgatta a rendőrség Magyarország egykori belügyminisztérét, Biszku Bélát, aki tagadja a korábbi, szovjet-barát rezsim által elkövezett bűnöket - adta hírül az AP hírügynökség. A hírben megemlítik azt is, hogy Biszku nemrégiben egy dokumentumfilmben ellenforradalomnak nevezete az 1956-os forradalmat. Biszku meggyanúsításáról az [origo]-n ebben a cikkben számoltunk be, az üggyel kapcsolatos összes írásunk ezen a tematikus cimkeoldalon található.

A francia romák kitoloncolásának kapcsán közölt cikket az Economist, amelyben azt írják, hogy az Európai Unió újabb tagállamaiban nemcsak a szélsőjobboldali pártok és támogatóik romaellenesek, hanem a társadalom nagy részének vannak ilyen érzései. Magyarországgal kapcsolatban azt írják, hogy a kormány ígérete szerint a soros EU-elnökség kiemelt témája lesz a romakérdés, de erről egyelőre semmi részletet nem árultak el. A lap kitér arra is, hogy a szélsőjobboldai Jobbik üdvözölte a francia hatóságok romákkal kapcsolatos intézkedéseit.

Két angol bulvárlap, a Daily Mail és az Express is megemílti a magyarokat a bevándorlókkal foglalkozó cikkében. A Daily Mail cikke elsősorban bolgár tervekről szól, de kiemelik a magyar kettős állampolgárságról szóló törvényt, és azt, hogy az új szabályok szerint olyanok is kaphatnak útlevelet, akik most nem EU-tag országban élnek, így azonnal megnyílhat az út előttük akár Angliába is.

A Daily Mail két másik cikkben pozitívabban jelennek meg a magyarok. Az egyik az év természetfotói díjazó verseny eredményéről számol be, a versenyen a magyar Násfay Béla egy víz alatti fotójával döntőbe került, a lap a magyar fotós képét is közli. A másik cikk egy műkörmös "olimpiáról" szól, ebben a lap a magyar műkörmösöket a világ legjobbjai között említi. Kevésbé dicsőséges, hogy a kanadai Toronto Sun a legelhízottabb nemezetek között sorolja a magyarokat.

Brad Pitt néhány képen pont úgy néz ki, mint Angelina Jolie édesapja - írja a New York-i Daily News, amely cikkében arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért választanak maguknak a nők olyan férfit, aki hasonlít az apjukra. A lap a Pécsi Tudományegyetem egyik kutatására is hivatkozik, amelynek eredménye szerint nemcsak a nők, a férfiak is vonzódnak azokhoz a nőkhöz, akik hasonlítanak édesanyjukra. A pécsi kutatás eredményéről a LifeNetwork is beszámolt, a cikket ezen a linken találják.

Angelina Jolie és Magyarország neve más hírekben is egymás mellé került: sok lap beszámolt arról, hogy a színésznő megtalálta a női főszereplőt első rendezéséhez, amelyet Budapesten és Szarajevóban kezdenek forgatni októberben. A főszereplő kiválasztásáról a [origo] Filmklub rovatának hírét itt olvashatják.