Továbbra sem találják a délszláv háborúban eltűntek jelentős hányadát

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vöröskereszt szerint közel tizenötezerre becsülhető azok száma, akik az egykori Jugoszlávia területén zajlott délszláv háborúkban tűntek el, és azóta sem akadtak a nyomukra.
Vágólapra másolva!

Augusztus 30-án, az Eltűntek Világnapján a Nemzetközi Vöröskereszt által közzétett adatok szerint 1991 és 1999 között a délszláv háborúban közel 35 ezer embernek veszett nyoma, 15 ezer eltűnt hollétéről pedig még most sem tudnak semmit a hozzátartozóik. A Vöröskereszt szerint a boszniai háborúban 10 ezer, a horvátországi harcokban 2392, az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején 1839 ember tűnt el nyomtalanul.

A nemzetközi segélyszervezet arra kérte az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, gyakoroljanak nyomást a jugoszláv utódállamokra, hogy nyissák meg végre a rendőrségi és katonai levéltáraikat, amelyek adatokat tartalmazhatnak az eddig fel nem tárt - és vélhetően az eltűntek földi maradványait rejtő - sírok hollétéről.

A Nemzetközi Vöröskereszt beszámolójában sürgette a volt jugoszláv tagköztársaságok hatóságait, hogy kezdjenek átfogó információgyűjtésbe az eltűnt személyekkel kapcsolatban. A vöröskereszt figyelmeztet: amennyiben erre rövid időn belül nem kerül sor, "komoly akadály keletkezhet a balkáni együttműködési és megbékélési folyamatban".