Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Mexikóban az egyik befolyásos drogkartell vezető emberét, a Barbie becenevű amerikai Edgar Valdez-Villarealt. A férfi az amerikaiak szerint többtonnányi kokaint hozott forgalomba az USA-ban, és véres harcot vívott az egyik drogkartell vezetéséért.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták Mexikóban az egyik legkeresettebb drogkereskedőt, Edgar "Barbie" Valdez-Villarealt. Az amerikai állampolgárságú Valdezt azzal vádolják az USA-ban, hogy 2004 és 2006 között több tonna kokaint hozott forgalomba. A Barbie becenevet világos haja és kék szeme miatt kapta.

Valdez szoros kapcsolatban állt számos közép- és dél-amerikai bűnözővel, és a mexikói Arturo Beltran Levya (ABL) drogkartellel, amelynek vezetéséért harc is kirobbant közte és a banda korábbi, decemberben meggyilkolt vezérének testvére, Hector Belrtan Levya között. A harc egyik véres epizódja volt, amikor augusztus elején négy lefejezett holttestet találtak Cuernavaca egyik hídjáról lógva. Később a fejeiket is megtalálták azzal az üzenettel, hogy így jár mindenki, aki Valdez mellé áll.

A férfi, akit El Guero vagy El Comandante néven is ismertek, a mexikói hatóságok szerint kismértékű ellenállást tanúsított elfogásakor. A BBC szerint Valdez őrizetbe vétele jelentős siker Felipe Calderón mexikói elnöknek, aki 2006-ban hirdetett harcot a drogkereskedő kartellek ellen. A harcnak, amelyben a hadsereget is bevetették, eddig 28 ezer halálos áldozata van.

A hadseregre a korrupcióval átszőtt rendőrség tehetetlensége miatt volt szükség. A mexikói szövetségi rendőrség kötelékéből hétfőn korrupció és alkalmatlanság miatt majdnem minden tizedik embert, összesen 3200 főt elbocsátottak.