Megvédett kitoloncolásra ítélt cigányokat egy francia bíróság

Vágólapra másolva!
Megakadályozta egy francia bíróság több cigány Romániába toloncolását. A hatóságok szerint a romák veszélyeztetik a közrendet Lille-ben, és koszosak is, a bíróság azonban elutasította a kitoloncolásukat: az ítélet szerint pusztán az a tény, hogy a romák beköltöztek egy már kiürített telepre, nem zavarja a közrendet.
Vágólapra másolva!

Franciaországban egy közigazgatási bíróság kedden megakadályozta egy roma csoport hazazsuppolását Romániába. A lille-i rendőr-főkapitányság a hazatoloncolási intézkedést azzal indokolta, hogy a romák veszélyeztetik a közrendet. A felperes ügyvédje szerint ezt az első elutasítás után a hatóság azzal toldotta meg, hogy a romák "koszosak". A közigazgatási bíróság keddi ítélete megerősítette a már pénteken, négy másik romániai cigány ügyében hozott döntést, hogy meg kell semmisíteni kitoloncolást elrendelő végzést.

A bíró egy tavalyi ítéletre hivatkozott, amelynek értelmében egy terület elfoglalása nem veszélyezteti a közrendet. A mostani esetben a három roma a város közelében lévő, kiürített telepen élt.

Párizs az év kezdete óta közel nyolc ezer romát küldött vissza Romániába és Bulgáriába. Nicolas Sarkozy államfő és a visszatelepítésért felelős belügyminisztere hetek óta hazai és külföldi bírálatok kereszttüzében áll. Táplálják a kritikát azok a kijelentések is, amelyek összefüggésbe hozzák a romákat a bűnözéssel. A Franciaországban illegálisan élő romákkal szembeni eljárás a kormányon belül is feszültséghez vezetett.