Egy rendőr lőtte le a pozsonyi ámokfutót

Vágólapra másolva!
Nem öngyilkos lett, hanem egy rendőrtől kapott halálos lövést a szlovák ámokfutó, aki hétfőn hét embert leőtt agyon, és többet megsebesített Pozsony egyik városrészében, Dévényújfaluban - közölte a szlovák belügyminiszter. A férfi a sebesülését követően lőtt magára gépkarabélyával, a miniszter szerint talán azért, hogy "rövidebb legyen a szenvedése".
Vágólapra másolva!

Egy rendőr adott le halálos lövést a dévényújfalui gyilkosra, aki a korábbi információkkal szemben nem öngyilkos lett - közölte keddi sajtóértekezletén Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter. "Később, talán hogy rövidebb legyen a szenvedése, gépkarabéllyal lelőtte magát" - tette hozzá a boncolási adatokra hivatkozva.

Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta: a tettes a 48 éves Lubomír Harman volt, aki 21 éve lakott abban a tömbházban, ahol összesen hét ember életét oltotta ki. Az agglegény férfi nem volt hivatásos katona, sorkatonai szolgálatát 1981 és 1983 között töltötte. Egy sportlövész egyesület tagja volt. Környezete szerint normálisan viselkedett, a később lemészárolt szomszédokkal szembeni esetleges ellenszenvéről, viszályról az egyesület elnökének sem beszélt. A férfi a kilencvenes években négy munkahelyet is váltott, az utóbbi két évben állástalan volt.

Hat fegyver volt legálisan a birtokában, köztük - öt éve - az a gépkarabély is, amellyel a hét embert megölte. Az incidens során két másik lőfegyver is volt nála számos lőszerrel. Egyelőre vizsgálat tárgya, hogy a gépkarabély alkalmas volt-e sorozatlövések leadására is, mert a tanúk szerint úgy tüzelt.

Faragó Csaba pozsonyi kerületi rendőrfőkapitány elmondta, a lövöldözésről 9.45-kor érkezett bejelentés, két perccel később már a helyszínre ért az első járőr, nyolc percen belül pedig kutyás rendőrjárőr is, továbbá a készenléti egységek. A kommandósok 10 óra 10 perctől voltak a dévényújfalui helyszínen, a támadót hat perccel később ártalmatlanították.

Az ügy kapcsán Szlovákiában ismét téma lett a fegyvertartás szigorítása. A belügyminiszter tiltaná automata fegyverek tartását civileknek abban az esetben is, ha félautomatává átalakítottakról van szó.