Újabb halottat találtak a pozsonyi ámokfutás helyszínén

Vágólapra másolva!
Nyolcra emelkedett a pozsonyi lövöldözés áldozatainak száma - közölte hétfőn délután a szlovák belügyminiszter. Egy ámokfutó hétfő délelőtt géppisztollyal próbált kiirtani egy családot egy panelházban Pozsonyban, majd az utcán a járókelőkre is tüzet nyitott, több mint egy tucat embert megsebesítve. A szlovák belügyminiszter megerősítette, hogy a mészárlásnak egy roma származású család az áldozata.
Vágólapra másolva!

Holtan találtak egy 52 éves nőt a hétfő délelőtti pozsonyi géppisztolyos ámokfutás helyszínétől nem messze, ezzel nyolcra emlkedett a lövöldözés áldozatainak száma - jelentette be hétfő délután Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter. A középkorú nő holtestét élettársa találta meg lakásuk erkélyén délután öt óra előtt, feltehetően az utcán lövöldöző ámokfutó találta el őt is - írta a Zoznam.sk szlovák hírportál.

Daniel Lipsic megerősítette, hogy a mészárlásnak egy roma származású család az áldozata. Velük - négy nővel és egy férfival - a 48-50 év körüli támadó egy lakásban végzett hétfő délelőtt Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészében. Az ámokfutó az épületből kijövet egy idősebb férfit is lelőtt a lépcsőház előtt. A szlovák rendőrség szerint az ámokfutónak mindhárom nála talált lőfegyverhez volt engedélye.

A támadó az áldozatok mellett összesen 15 embert sebesített meg - jelentette be késő délután a szlovák belügyminiszter. A sérültek közül kettőt a helyszínen láttak el, tizenhármat pozsonyi kórházakba szállítottak. Egyikük válságos, három sérült pedig súlyos állapotban van. A többiek állapota kielégítő, stabil - mondta Daniel Lipsic. A sérültek között vane gy cseh állampolgár. A kórházban ápoltak közül három embert hétfő reggelre hazaengedtek. Mivel a tömbházban a fegyveres testületek volt tagjai is laknak, a sajtótájékoztatón az újságírók megkérdezték a belügyminisztertől, hogy a tettesnek van-e köze ezekhez a testületekhez. Lipsic - további részletek közlése nélkül - annyit felelt, hogy van ilyen összefüggés.

Kora délutáni sajtóértekezletén a szlovák belügyminiszter még azt mondta, hogy a Pozsony történt támadásnak hét halottja és legalább 14 sebesültje volt. Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány szerint az áldozatok családi, rokoni kapcsolatban vannak egymással. Az egyik halott a támadó, egy 50 év körüli férfi, aki egy panellakásban géppisztollyal gyilkolt. Ő öngyilkosságot követett el, miután a rendőrök körülvették.

A sérültek és áldozatok számáról korábban ellentmondásos számok kerültek napvilágra, a pozsonyi mentőszolgálat a hét halott mellett 21 sérültről beszélt, a Sme című szlovák lap pedig 9 áldozatról írt. A BBC úgy tudja, hogy a sérültek között egy 3 éves gyereket is kórházba szállítottak, a Bumm.sk egy 5 éves sérültről tud. "Főleg végtag- és mellkasi sérülésekről van szó" - közölte Dominika Sulková, a mentők szóvivője. Az Új Szó című magyar nyelvű pozsonyi lap szerint 3 sérült állapota életveszélyes.

Farkas Géza pozsonyi magyar konzul az [origo]-nak kora délután azt mondta, hogy tudomása szerint magyar állampolgár nincs a sérültek és áldozatok között. A konzul tájékoztatást kért a szlovák rendőrségtől, ahol közölték, egyelőre nem tudnak arról, hogy külföldi állampolgár érintett lenne a lövöldözésben. Hogy szlovákiai magyar van-e a sérültek és áldozatok között, azt a konzul szerint a rendőrség nem fogja külön kommunikálni.

Géppisztoly és fülvédő

A támadót lefényképezte egy lakó az egyik közeli ház erkélyéről: a fotón egy középkorú, vékony testalkatú férfi látható, aki géppisztolyt tart a kezében, a fején pedig a zaj ellen fülvédőt visel (a képet itt nézheti meg). A Sme által közölt fotón a férfi épp a panelházra néz fel: a lap szerint a támadó kezében tartott fegyver olyan géppisztoly, amelyet civilek nem tarthatnak maguknál a törvény szerint.

A lövöldözés helyszínén délelőtt rengeteg mentőautó, rendőr és tűzoltó vonult fel. A hatóságok a helyi hangosbemondón figyelmeztették a lakosságot, hogy kerülje el a lövöldözés helyszínét, majd az egész kerületet lezárták. Jaroslav Spisiak rendőrfőkapitány szerint a lakossági bejelentés után az első járőrök két percen belül a helyszínen voltak, éppen akkor, amikor a lövöldöző férfi kilépett az épületből. Az utcai lövöldözésben egy rendőr is fejlövést kapott. A rendőrségi akció a Sme szerint délután 1 órakor véget ért, és több rendőrségi jármű már távozott is a helyszínről.

Forrás: AFP/SME
Kattintson a képre további fotókért!

A Zoznam.sk szlovák hírportál szerint a lövöldöző 5 embert ölt meg a panellakásban, kettőt már az épület előtt. A férfi az utcáról ablakokon át más lakásokba is belőtt. A hírportál szerint az áldozatok valószínűleg mind egy család tagjai. A Sme úgy tudja, hogy a támadó egy roma családra nyitott tüzet a panelházban.

Korábban a szlovák sajtóban többféle spekuláció jelent meg a támadó kilétéről ésindítékáról: a Sme egy helyi lakosra hivatkozva korábban azt írta, hogy egy 15 éves drogfüggő fiatal lövöldözött. A Bumm.sk a TA3 hírtelevízióra hivatkozva azt is írta, hogy a férfi valószínűleg egy óvoda felett lakó családra támadt rá lőfegyverrel. Később a Sme szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy idős ember volt a támadó, akit a fiatal férfi kísért.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ePVyv7zJp3tqTo08
Videó a helyszínről

A Sme saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a férfi korábban katona volt. A támadóról korábban azt írták, hogy három fegyvere is volt, a Zoznam.sk szerint a rendőrség is megerősítette, hogy a géppisztoly mellett két pisztoly volt nála.

A hírportál szerint egy pszichológuscsoport segít az áldozatok és sérültek családtagjainak feldolgozni az eseményeket. A rendőrség egyelőre nem tudta megmondani a gyilkosság indítékát, a nyomozás folyamatban van - közölték.