Nem mertek a háborús bűnökkel vádolt szudáni elnökhöz nyúlni Kenyában

Vágólapra másolva!
Bár lett volna rá alkalma, Kenya mégsem tartóztatta le a Nairobiba látogató, népirtás kitervelésével vádolt szudáni elnököt, Omár al-Basírt. Az ország arra hivatkozott, hogy Szudán stabilitása érdekében nem hajthatták végre a hágai nemzetközi bíróság elfogatóparancsát.
Vágólapra másolva!

A régió stabilitásának érdekében nem tartóztatták le Omár al-Basír szudáni elnököt - ezzel mentegetőzik Kenya vezetése, amely elmulasztotta a hágai nemzetközi büntetőbíróság által körözött, háborús bűnökkel vádolt szudáni elnök elfogását, pedig meglett volna a lehetősége rá: Basír Kenya fővárosában, Nairobiban töltött egy napot.

Az elnök letartóztatás a Szudánban nagy nehezen fenntartott békét veszélyeztethette volna - nyilatkozta Richard Onyonka, a kenyai külügyminiszter helyettese a brit Guardian szerint. "Szudán a közvetlen szomszédunk, a stabilitása létfontosságú a kenyai béke és jólét szempontjából" - magyarázkodott.

Kenyát nem csak Basír letartóztatásának elmulasztásáért bírálták, hanem azért is, mert meghívta a szudáni elnököt új alkotmányának ünnepélyes aláírására. "Kenyának kötelessége, hogy szomszédos országként segítse a szudáni belső béke kialakulását, és ennek érdekében folyamatosan tárgyaljon az ország vezetésével" - mondta Onyonka.

A kenyai közlekedési miniszter, Amos Kimunya pedig még élesebben fogalmazott a Guardian szerint: "Mi, kenyaiak úgy gondoljuk, hogy első helyen a kenyaiak érdekei, másodikon a regionális érdekek állnak, és csak ezután következnek a nemzetközi közösség érdekei." Kimunya dicsérte a szudáni elnök bátorságát, amiért az vállalta a kockázatot, hogy Kenyába látogat. Kenya ugyanis tagja azoknak az országoknak, amelyek elismerik a hágai nemzetközi bíróságot. A bíróságnak nincsenek saját eszközei arra, hogy végrehajtsa ítéleteit, vagy érvényesítse az intézkedéseit - a tagországaitól függ, hogy azok végrehajtják-e a határozatait. A kenyai miniszter szerint országa együtt akar működni Hágával, a Basír ellen kiadott elfogatóparancsot viszont felülírja az Afrikai Unió egy határozata, amely szerint a szudáni elnököt nem kell elfogni és kiadni a törvényszéknek.

Még 2009-ben adott ki elfogatóparancsot a hágai bíróság Omár al-Basír szudáni elnök ellen többek között gyilkosságok, kínzások, nemi erőszak, és a darfúri népirtás kitervelése miatt. Ő az első hivatalban lévő állami vezető, aki ellen ilyen intézkedést kezdeményeznek. Szudán nem ismeri el a nemzetközi büntetőbíróságot, ezért eddig nem adta ki Basírt.

Az ENSZ szerint 300 ezer ember vesztette életét és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az ország nyugati részében fekvő Darfúrban évek óta dúló konfliktus miatt, és ezért Basír is felelős. Nemzetközi jogvédők és a hágai törvényszék szerint a kormány támogatásával és hallgatólagos jóváhagyásával követik el a térségbeli milíciák a civilek elleni leszámolásokat. Az Amnesty International szerint az elhúzódó konfliktus miatt 2,2 millió embert fenyeget éhínség és járványok. (A sokak által egyszerűen gonosznak tartott szudáni elnökről készült portrénkat itt olvashatja el, arról pedig, hogy Szudán és ő maga hogyan reagált a hírre, hogy szabályosan körözik, itt talál részleteket.)