Tízezrek tüntettek Washingtonban Obama ellen

Vágólapra másolva!
Martin Luther King híres washingtoni beszédének helyszínén és évfordulóján tartott tüntetést szombaton az egyre aktívabb Tea Party konzervatív mozgalom. A jobboldali politikusok és közéleti személyiségek Barack Obama politikáját bírálták.
Vágólapra másolva!

Több tízezer ember tüntetett szombaton Washingtonban Barack Obama amerikai elnök politikája ellen. A megmozdulásra az egyebek mellett alacsonyabb adókat és kisebb állami szerepvállalást követelő Tea Party nevű konzervatív mozgalom felhívására került sor, szervezője Glenn Beck volt, a jobboldali Fox tévécsatorna egyik arca.

A résztvevők élesen elítélték Obama politikáját. A bírálatok egyik fő célpontja az év elején életbe lépett egészségügyi reform volt, de a vallás és a hagyományos amerikai értékek védelméről, a külföldön harcoló amerikai katonák támogatásáról, illetve az USA büszkeségének visszaállításáról szóló beszédek is elhangzottak.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint jelen volt és felszólalt többek között Sarah Palin, a 2008-as elnökválasztás republikánus alelnökjelöltje, aki a Tea Party egyik vezáralakja. A mozgalom több képviselője jelöltként indul a november 2-i félidős kongresszusi választáson, melynek legfőbb tétje a demokraták parlamenti többsége.

A tüntetést ugyanazon a napon és helyen (a Lincoln-emlékműnél) tartották, ahol Martin Luther King fekete polgárjogi aktivista 1963-ban elmondta a faji megkülönböztetés elleni híres beszédét ("Van egy álmom"...). A tüntetés időzítését több polgárjogi szervezet kritizálta, és a közelben szerveztek egy Martin Luther Kingre emlékező ellen-felvonulást is, Al Sharpton tiszteletes vezetésével.