Végleg lebontották a türkmén exelnök nap felé forduló szobrát

Vágólapra másolva!
Befejezték a Türkmenisztán korábbi vezetőjének, Szaparmurat Nijazov elnök szobrának a lebontását - írja a The Independent. A szobor eltávolításáról a jelenlegi elnök döntött még 2010 elején.
Vágólapra másolva!

Befejezték a korábbi türkmenisztáni elnök, Szaparmurat Nijazov szobrának bontását - írja a The Independent. A 75 méter magas alapzatra állított aranyszobornak az volt a különlegessége, hogy arcával napraforgóként mindig a fény felé fordult. Az egykori elnököt ábrázoló szobor már hetek óta nem forgott, pár napja a szobrot is leemelték, tegnap pedig az alapot is elbontották.

A szobor eltávolítását a jelenlegi elnök, Gurbanguli Berdimuhammedov rendelte el, mert fel szeretné számolni a Nijazov körül kiépített személyi kultuszt. Nijazov több mint két évtizeden át vezette a szovjet utódállamot egészen 2006-os haláláig. A korábbi elnököt rengeteg szobor örökítette meg, amelyek azt hirdették, hogy ő a türkmének atyja. Nijazov még "lelki irányelveket" is írt a türkméneknek, amely erkölcsi tanításokat tartalmaz, és kötelező olvasmány az iskolákban.