Rendőrök is felelősek lehetnek egy ukrán újságíró eltűnéséért

Vágólapra másolva!
Az ukrán belügyminiszter szerin valószínűleg már nem él az az újságíró, akit két hete láttak utoljára, és akinek eltűnéséért rendőrök is felelősek lehetnek. Munkatársa szerint az újságíról megfenyegették, mert nem volt hajlandó pénzért megjelentetni egy korrupt ügyésszel foglalkozó cikket.
Vágólapra másolva!

Feltehetően meghalt egy ukrán újságíró, Vaszil Klimentyev, akinek nemrégiben nyoma veszett Kelet-Ukrajnában - közölte csütörtökön Anatolij Mohiljov belügyminiszter. Az újságírót augusztus 11-én látták utoljára, amikor otthonából távozott. A helyi rendőrség szándékos emberölés gyanújával indított nyomozást. Elég okunk van azt gondolni, hogy meghalt" - mondta Mohiljov. "Azt gyanítjuk, hogy a rendvédelmi erők tagjai is érintettek lehetnek" - tette hozzá a miniszter, de részletekre nem tért ki.

A 67 éves Klimentyev a kelet-ukrajnai Harkivban kiadott, korrupciós ügyekkel foglalkozó Novij Sztil című hetilap főszerkesztője két hete tűnt el. Helyettese szerint Klimentyevet megfenyegették, amiért nem volt hajlandó pénzt elfogadni annak fejében, hogy az újság megjelentessen egy megvesztegetett megyei ügyésszel foglalkozó cikket.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) nemzetközi újságíró jogvédő szervezetek sürgős vizsgálatot követeltek az ügyben. "Mélységes aggodalmát" fejezte ki Viktor Janukovics elnök is, aki kérte a rendőrséget: "tegyék meg a lehetetlent is az újságíró megtalálására". Janukovics elnökségére a sajtóra gyakorolt nyomással kapcsolatos vádak vetülnek.

Ukrajnában 2000-ben államüggyé vált Georgij Gongadze ellenzéki újságíró eltűnése, akinek lefejezett holttestét hónapokkal később találták meg egy Kijev melletti kisváros erdejében. Az ellenzék Leonyid Kucsma akkori elnököt vádolta meg az újságíró "eltüntetésének" megrendelésével. Felelősségét az ügyben azóta sem bizonyították be, a gyilkosság megrendelői sem váltak ismertté.