Énekeltetik és edzik a föld alatt rekedt chilei bányászokat

Vágólapra másolva!
Megmondták a beomlott chilei bányában, a föld alatt rekedt bányászoknak, hogy még hónapokig tart, mire ki tudják hozni őket. A bányászok állítólag nyugodtan fogadták a hírt, az egészségügyi hatóságok pedig - részben a NASA segítségével - dolgozik azon, hogyan éljenek a föld alatti, szűkös helyen ilyen hosszú időn át. Edzésprogramot készítenek számukra, csokoládét és turmixot kapnak, de nem hízhatnak el.
Vágólapra másolva!

Három nappal megtalálásuk után, szerdán megmondták a bányaomlás miatt föld alatt rekedt chilei bányászoknak, hogy csak hónapok múlva tudják felszínre hozni őket - közölte a dél-amerikai ország egészségügyi minisztere, Jaime Manalich. Az augusztus 5-e óta 700 méteres mélységben levő vájárok a miniszter szerint nyugodtan reagáltak a hírre, amelyet mostanáig azért nem közöltek velük, mert féltek annak pszichikai hatásától.

A chilei egészségügyi miniszter figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a nyugodt reakció után lehetséges, hogy a "depresszió, kínlódás és rossz közérzet időszaka" jön. A dél-amerikai ország hatóságai mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a bányászok számára a hosszú várakozási időszakot, speciális edzési és rekreációs programot alakítanak ki számukra. Ehhez az amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakembereinek segítségét is kérték, akiknek nagy gyakorlatuk van abban, hogy hogyan kell életben tartani a hosszú űrmissziókban résztvevő asztronautákat.

A legfontosabb az egészségi állapotuk feljavítása az egészségügyi miniszter szerint. Megtalálásuk óta glükóz-szirupot, vizet, csokoládé és málna ízű turmixokat küldtek le a bányászoknak egy szűk járaton keresztül. Néhány nap múlva már a szilárd élelmiszert is képes lesz emésztőrendszerük feldolgozni. Kisebb lámpákat, szemellenzőket, gyógyszereket és más gyógyászati eszközöket is lejuttattak hozzájuk. Nemsokára vizelet- és vérmintákat vesznek tőlük, és rendszeresen mérik majd vérnyomásukat és hőmérsékletüket.

A vájárok a bánya beomlása óta egy 50 négyzetméteres üregben várták, hogy rájuk találjanak. Az üreghez egy másfél kilométer hosszú járat csatlakozik. Az egészségügyi szakemberek arra kérték őket, hogy ezt a területet osszák fel alvó és dolgozó részekre, illetve különítsenek el egy részt, amelyet vécéként alkalmaznak. "Ezután kezdődhetnek a napi gyakorlatok" - mondta Manalich, hozzátéve, hogy a cél a nappalok és éjszakák váltakozásának szimulálása. "A program része az éneklés, a fizikai gyakorlatok, a kártyajátékok, rajzolás, minden, amivel le tudjuk kötni őket" - mondta a miniszter.

A bányászoknak megfelelő erőnlétben kell lennie, mire elkészül az a járat, amin keresztül ki kell majd mászniuk. Ugyanakkor nem szabad elhízniuk sem, hiszen az alagút csak 66 centiméter széles lesz.

A 33 férfi augusztus elején rekedt a mélyben, amikor a chilei fővárostól 725 kilométerre északra levő Copiapo településen található San Jose bánya főalagútja beomlott. A bányászokra 17 nap elteltével, vasárnap találtak rá.