A franciák fele egyetért a romák kitoloncolásával

Vágólapra másolva!
A franciák körülbelül 48 százaléka támogatja az illegális cigánytelepek felszámolását és a romák hazatoloncolását - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.
Vágólapra másolva!

Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 42 százaléka ellenzi a francia kormány döntését a cigánytelepek felszámolásáról és a romák kitoloncolásáról, míg 10 százalékuk állíttta, hogy nincs véleménye a kérdésről. Az adatokból az is kiderül, hogy a kitoloncolások támogatóinak aránya 70 százalékra emelkedett a jobb oldali szavazók körében, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front szavazóinak 83 százaléka áll ki Nicolas Sarkozy államfő döntése mellett.

A francia elnök a bűnözés emelkedésére hivatkozva rendelte el néhány hete, hogy fel kell számolni az illegálisan felállított cigánytelepeket, és a lakókat haza kell szállítani Kelet-Európába. Bár Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a munkaerőpiac részben zárva maradt állampolgáraik előtt. A francia törvények szerint az ezekből az országokból érkezőknek három hónap után el kell hagyniuk az országot, ha nem találtak munkát, vagy nem rendelkeznek állandó, törvényes lakóhellyel.

A cigányok hazatoloncolását számos bírálat érte jobb - és baloldali politikai körökből éppúgy, mint a Vatikán részéről. Július vége óta 681 embert utasítottak ki, és szállítottak haza Romániába és Bulgáriába.