Orosz bombázókat fogtak el kanadai vadászgépek

Vágólapra másolva!
Mintegy 50 kilométerre közelítette meg a Kanada partjait kedden két orosz bombázó, amelyeket az ottawai kormány szerint két kanadai vadászgép elfogott. Az orosz repülések a hidegháború után sokáig szüneteltek, de az utóbbi években ismét tesztelik a kanadaiak tűrőképességét.
Vágólapra másolva!

Kanadai vadászgépek orosz bombázókat fogtak be a kanadai légtér közvetlen közelében - jelentette be szerdán Dimitri Soudas, Stephen Harper kanadai miniszterelnök kommunikációs igazgatója. Az incidens még kedden történt az északi sarkvidéki térségben, ahol a kormányfő szerdán egy hadgyakorlatot készült megtekinteni. Soudas szerint a kanadai légierő két CF-18 típusú vadászgépe követte a két orosz TU-95 típusú bombázót, amelyek mintegy 50 kilométerre közelítették meg a kanadai partokat. Incidens nem történt, és a kanadai gépek utóbb visszatértek bázisaikra.

Szovjet repülőgépek rendszeresen repültek egészen közel az észak-amerikai légtér határához a hidegháború alatt, de a Szovjetunió összeomlása után ezek a berepülések megszűntek. Néhány éve azonban az orosz légierő ismét járőrözésre küldte a gépeit a sarkvidék fölé. Ennek oka az lehet, hogy Oroszország - akárcsak Kanada és az Egyesült Államok - jogot formál a sarkvidéki területre, amely alatt ásványkincseket sejtenek a kutatók.

Kanadai vadászgépek legutóbb 2009 februárjában fogtak el orosz bombázókat az északi sarkvidéken, Kanada keleti partjai közelében. Az incidens épp Barack Obama amerikai elnök ottawai látogatásának előestéjén történt. A kanadai védelmi miniszter kifogásolta, hogy Oroszország nem figyelmezteti őket a repülések előtt. Moszkva szerint a kanadaiak túlreagálják a történteket, hiszen gépeik soha nem sértették meg a légterüket.