Szerdán hazahozzák az afganisztáni támadás sérültjét

Vágólapra másolva!
Szerdán késő este érkezik meg Magyarországra a hétfői afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült magyar zászlós. A katonát a Honvédkórházban fogják ápolni. A honvédelmi miniszter szerdán azt mondta: nem akarnak hazajönni az Afganisztánban szolgáló katonák.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a szerda esti órákban Ferihegyen száll le a német légierő repülőgépe, fedélzetén a hétfőn Afganisztánban életveszélyesen megsérült magyar zászlóssal - közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán. A tárca közleménye szerint a kómában lévő katonát Magyarországra érkezése után a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központba szállítják, ahol folytatódik ellátása, kezelése.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-i Sarifba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Egy katona, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit meghalt, egy másik katona életveszélyen, ketten pedig súlyosan megsérültek. Ők mindannyian egy kocsiban utaztak, egy páncéltörő találta el a járművüket. A hétfői támadásról itt olvashat részletesen.

A minisztérium közleménye emlékeztet arra, hogy a támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst, valamint a repeszsérüléseket szenvedett két társát kedden átszállították a Mazar-i Sarif-i német tábori kórházba.

A katona hazaérkezése után, miután megvizsgálták és megfelelő körülmények között elhelyezték, várhatóan a késő esti órákban a Honvédkórház vezetése sajtótájékoztatót tart a beteg állapotáról. A minisztérium közleménye szerint a katona családja azt kérte, hogy a Honvévelmi Minisztérium ne engedje fényképezni a katonát se a repülőtéren, se a kórházban.

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán azt mondta: a hétfői támadás után sem kapott olyan jelzést, hogy valaki haza akarna jönni a jelenleg Afganisztánban szolgálók közül. Hende szerdán a szolnoki helikopterbázison a Magyar Honvédség Légi Kiképzésitámogató Csoportnak (Mi-35 Air Mentor Team) az ázsiai országba induló katonáival találkozott.

Példamutató helytállásnak nevezte Hende Csaba, hogy a terepjáróban utazó orvosnő annak ellenére megkezdte a segítségnyújtást, hogy ő maga is nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a repeszdaraboktól. A megsebesült gépkocsivezető pedig úgy nyilatkozott, hogy felépülése után tovább akarja folytatni külföldi szolgálatát - tette hozzá a miniszter.