Telefonon üzentek a föld alatt rekedt chilei bányászok

Vágólapra másolva!
A közel három héttel ezelőtti bányaomlás óta először tudtak élőben beszélni Chilében a mentőcsapatok a mélyben rekedt bányászokkal, akik telefonon azt mondták, mindannyian jól vannak. Karácsonyig is eltarthat a kiszabadításuk.
Vágólapra másolva!

Telefonos kapcsolatot építettek Chilében a föld alatt rekedt bányászok és a kiszabadításukon dolgozó mentőcsapatok között. A BBC videója szerint a mentőcsapat tagjai és az illetékes miniszter kitörő örömmel fogadták, amikor először meghallották a közel három hete lent rekedt bányászok hangját. A bányászok nevükben beszélő férfi azt mondta, hogy mindannyian jól vannak, és várják, hogy kiszabadítsák őket. "Dolgozunk rajta" - válaszolta nekik Laurence Golborne miniszter. A BBC szerint ez akár karácsonyig is eltarthat.

A 33 ember közel három hete egy bányaomlás miatt rekedt a bányában, de sikeresen elértek egy ilyen esetekre kialakított menedéket, és azóta ott vannak. A menedékhelyen korlátozott számban van élelmiszer, és az oxigénellátással is problémák lehetnek, de a hatóságok igyekeznek utánpótlást küldeni a felszínre hozásukig. A Santiagótól északra eső bányából aranyat és rezet termelnek ki.